rozkład na czynniki
Cancer0s: określ dziedzine ( czyli szukamy pierwiastki )
nie wiem jakim sposobem rozłożyć to na czynniki.
x3+x2+x+1 RÓŻNE od 0
18 sty 21:16
ICSP: x3 + x2 + x + 1 = x2(x+1) + (x+1) − wyciagne teraaz wspólny czynnik x+1 przed nawias.
(x+1)(x2 + 1). Jest to równe 0 tylko dla x = −1
18 sty 21:17
Cancer0s: muszę mieć 4 pierwiastki ( 1, −1, 2, −2 ) z całej funkcji czyli :
18 sty 21:22
Mila: x3+x2+x+1≠0
x2(x+1)+(x+1)≠0
(x2+1)(x+1)≠0
x2+1 jest rózne od 0 dla kazedego x x+1≠0
x≠ −1
D=R−{−1}
18 sty 21:23
18 sty 21:25
jo: Brane są pod uwagę oba nawiasy gdyż, w dzielnej mianownik musi być różny od 0, oraz cały
dzielnik musi być różny od zera a tam pojawia się ułamek czyli mianowniki wszystkie różne od 0
18 sty 21:32
Cancer0s: a skąd wziąć te ( 2, −2 ) ?
18 sty 21:42