:))
miki: pomocyy

budując blok, jedna koparka w ciągu 10 dni wykonała połowę wykopu, reszte wykopu wykonała druga
koprarka w ciągu 6 dni.ile dni zajęło by wykopanie wykopu , gdyby obie koparki pracowały
razem
18 sty 23:16
miki: ktoś się skusi
18 sty 23:30
Wojtek: | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| czyli tak jakby 7,5 dnia im zeszło, sprawdź odp  |
| 10 | | 6 | | 15 | |
18 sty 23:34
miki: dzięki
18 sty 23:35
Wojtek: ale taka jest odp?
18 sty 23:36
robert: Wojtek tylko dzialanie zle
18 sty 23:38
miki: ale to chyba nie tak bo nie wychodzi 2/15 , tylko 4/15


?
18 sty 23:38
ICSP: Wojtek nie wiem jak ty to robisz

| 1 | | 1 | | 3 | | 5 | | 4 | |
| + |
| = |
| + |
| = U{8}{30 = |
| . |
| 10 | | 6 | | 30 | | 30 | | 15 | |
18 sty 23:38
robert: wez 1/20 + 1/12 =
18 sty 23:38
miki: Wojtek czyżby 9 lo

? (skąd niby miał byś wiedzieć czy mam jakieś odp. )
18 sty 23:39
Wojtek: no dobra...

idę spać
18 sty 23:39
ICSP: Tylko że połowa wykopu to nie cały wykop.
Pierwsza koparka wykonuje połowe wykopu w 10 dni więc cały wykona w 20
Druga wykonuje połowe w 6 wiec cały wykona w 12
18 sty 23:40
Wojtek: nie, ja chłopak z prowincji
18 sty 23:40
ICSP: Ide spać


Mam ferie wiec jutro nie można marnować dnia i trzeba coś porobić
18 sty 23:41
18 sty 23:42
Wojtek: ja ferie od 31
18 sty 23:42
Gustlik: Proponuję tak:
Liczę dzienna wydajność obu koparek:
koparka 1:
| | 0,5 | | 1 | | 1 | |
w1= |
| = |
| → koparka ta wykonuje |
| wykopu dziennie,
|
| | 10 | | 20 | | 20 | |
koparka 2:
| | 0,5 | | 1 | | 1 | |
w2= |
| = |
| − koparka ta wykonuje |
| wykopu dziennie.
|
| | 6 | | 12 | | 12 | |
Gdyby koparki pracowały razem, to łączna ich wydajność jest równa sumie wydajności obu
koparek:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 5 | | 8 | | 2 | |
w=w1+w2= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| , czyli pracując razem wykonują |
| | 20 | | 12 | | 60 | | 60 | | 60 | | 15 | |
Układam proporcję:
| 2 | | 2 | |
| − 1 dzień ( |
| wykopu)
|
| 15 | | 15 | |
1 − x dni (1 − czyli caly wykop)
| | 1*1 | | 15 | |
x= |
| = |
| =7,5 dnia
|
| | 215 | | 2 | |
19 sty 02:03