matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
sanbod:
rozozyc na nierozkadalne czynniki rzeczywiste x
6
+1
18 sty 19:14
Grześ:
x
6
+1=(x
2
+1)(x
4
−x
2
+1)=(x
2
+1)(x
4
+2x
2
+1−3x
2
)= =(x
2
+1)[(x
2
+1)
2
−3x
2
]=(x
2
+1)(x
2
−
√
3
x+1)(x
2
+
√
3
x+1)
18 sty 19:17