fizyka
M: 1. Dwa ciągi ruchomych schodów poruszają się z jednakowymi prędkościami wynoszącymi v 0,75 m/s
jeden do dołu, drugi do góry. Z jaką prędkością należałoby schodzić w dół po schodach jadących
do góry, aby nie przesuwać się względem pasażerów stojących na schodach jadących do dołu?
2. Średnica kół autobusu jadącego z prędkością v= 72 km/h wynosi d=80cm. Ile razy na sekundę
obracają się koła tego autobusu?
18 sty 15:53
dero2005: zad 2
v = 72 kmh = 20 ms
d = 80 cm = 0,8 m
V = πdn
n =vπd = ? [s−1]
18 sty 17:58