Niech ktoś znajdzie mi błąd... druga pochodna
Spaz: oblicz drugą pochodną: y=x
√x2+1
| | x | | 2x2+x+2 | |
i mam y'= √x2+1 + |
| = |
| |
| | √x2+1 | | 2√x2+1 | |
| | (2x2+x+2)' *2√x2+1 − (2x2+x+2)*(2√x2+1)' | |
y''= |
| = |
| | 4√x2+1 | |
| | | | 1 | | (4x+1)*2√x2+1−(2x2+x+2) |
| | | | √x2+1 | |
| |
|
| |
| | 4√x2+1 | |
| | (4x+1)(2x2+2)−2x2−x−2 | | 8x3+8x2−x | |
= |
| = |
| |
| | 4(x2+1)√x2+1 | | 4(x2+1)√x2+1 | |
| | x(3+22) | |
No. a wynik powinien mi wyjść: |
| |
| | (x2+1)√x2+1 | |
Pomożecie mi znaleźć błąd? bo już 4 razy robiłem i nic...
18 sty 18:45
Godzio:
2
2 
? popraw to spróbuje do tego dojść
18 sty 18:45
Spaz: a w której linii to widzisz? będzie łatwiej mi znaleźć
18 sty 18:47
bart: w wyniku
18 sty 18:47
Spaz: | | x(3+2x2) | |
wynik: |
| |
| | (x2+1)√x2+1 | |
18 sty 18:48
Spaz: będę wdzięczny
18 sty 18:48
Godzio:
y = x
√x2 + 1
| | x | | x2 + 1 | | x2 | |
y' = √x2 + 1 + |
| * 2x = |
| + |
| = |
| | 2√x2 + 1 | | √x2 + 1 | | √x2 + 1 | |
| | (2x2 + 1)' * √x2 + 1 − (2x2 + 1)*(√x2 + 1)' | |
y'' = |
| = |
| | x2 + 1 | |
| | | | 1 | | 4x√x2 + 1 − (2x2 + 1) * |
| * 2x | | | 2√x2 + 1 | |
| |
= |
| = |
| | x2 + 1 | |
| | | | 2x3 + x | | 4x√x2 + 1 − |
| | | | √x2 + 1 | |
| |
= |
| −− mnożę licznik i mianownik przez √x2 |
| | x2 + 1 | |
+ 1
| 4x(x2 + 1) − (2x3 + x) | | 4x3 + 4x − 2x3 − x | |
| = |
| |
| (x2 + 1)√x2 + 1 | | (x2 + 1)√x2 + 1 | |
=
| 2x3 + 4x − x | | x(2x2 + 3) | |
| = |
| |
| (x2 + 1)√x2 + 1 | | (x2 + 1)√x2 + 1 | |
18 sty 18:50
Spaz: Ok. to mam błąd w pierwszej pochodnej. czyli jak mam coś pod pierwiastkiem np x2 to muszę to
też wyrzucać przed wszystko jako *2X ? bo widzę że tego nie mam więc cała reszta mi leży
18 sty 18:53
Godzio:
Tak, to jest pochodna funkcji złożonej
f(y) = f' * y'
| | 1 | |
I tak masz też tutaj, (√x2 + 1)' = |
| * 2x |
| | 2√x2 + 1 | |
18 sty 18:55
bart: najpierw robisz pochodna z tego co pod pierwsiatkiem, i mnozysz razy pochodna pierwiastka
18 sty 18:56
Spaz: | | 1 | |
czyli tak będę miał zawsze? np: √x2+x+1 to będę miał (x+1) |
| ? |
| | 2( √x2+x+1) | |
jestem samoukiem i nikt mi nigdy tego nie tłumaczył dlatego pytam.
I wielkie dzięki że pisałeś wszystko ale wystarczyło mi pokazać błąd i zostawić dalej. ale i
tak dziękuje.
18 sty 18:58
Godzio:
(x
2 + x +1)' = (2x + 1)
Szczerze nie lubię szukać błędu chyba że muszę
18 sty 18:59
Spaz: ale chodziło mi o zasadę. dziękuję bardzo. teraz będzie mi łatwiej
18 sty 19:00
Godzio:
To dla ćwiczeń
(e
−3x)' = ?
18 sty 19:02
Spaz: y'= −3e−3x ?
18 sty 19:08
Godzio:
ok
18 sty 19:08
Spaz: wielkie dzięki

teraz to już się bardziej postaram przy tym i zobaczymy co mi wyjdzie
18 sty 19:11