asymptoty
Kaśka: asymptoty
wyznaczyć wszystkie asymptoty funkcji :
fx= 3
1/x 1/x to wykładnik potęgi
proszę o jakieś komentarze odnośnie schematu rozwiązania bo chciałabym zrozumieć sposób
z góry bardzo wam dziękuję
MathGym:
asymptoty poziome
liczysz granice tych funkcji w −∞ i +∞ (jezeli wynik granicy to liczba to proste y = sa
asymptotami poziomymi)
asymptoty poziome
liczysz granice lewostronne i prawostronne w punktach, w które wyrzucasz z dziedziny (jeżeli
są takie same to prosta x = te punkty to asymptota pionowa)
asymptoty ukośne
b = lim
x→∞f(x)−ax
jeżeli obie granice istnieja to g(x) = ax + b jest asymptotą ukośną