Funkcja
elektronik: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=x2−mx+2m. Funkcja g przyporządkowuje każdej liczbie
rzeczywistej m najmniejszą wartość funkcji f w przedziale <−1,1>. Wyznacz wzór funkcji g.
Zadanie prawie rozwiązałem, ale mam problem z wyznaczeniem przedziałów, po prostu zapomniałem
jak się to robi.
f(−1)=1+m+2m=3m+1
f(1)=1−m+2m=m+1
f'(x)=2x−m
2x−m=0
x=m2
f(m2)=m24−m22+2m=−m24+2m
−m24+2m, gdy m∊
g(m)= 3m+1, gdy m∊
m+1, gdy m∊
17 sty 19:48
elektronik: Pomoże ktoś dokończyć te zadanie?
17 sty 21:08
elektronik: Nikt nie zna rozwiązania?
18 sty 18:44
Wojtek: muszę przeanalizować

może mi się uda rozkminić
18 sty 18:46
Wojtek: hmm... na pewno dobrze to masz? Ja bym zaczął od obliczenia Δ i przyrównania jej do 0 , kiedy
f(x) ma 2 rozw., kiedy 1 a kiedy nie ma w ogole
18 sty 18:50