Funkcje tryg
marcinjakubek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu i zrozumieniu zadania testowego z trygonometrii.
Dana jest funkcja f(x) =
1sin2x +
1cos2x, gdzie x∊(0,
π2 ).
A. funkcja f ma miejsca zerowe
B. Największa wartość funkcji f wynosi 4
C. Najmniejsza .... wynosi 4
D. f(
π12 ) = 8
Chodzi mi o to, jak to mogę sobie policzyć, narysować, naszkicować...
Z góry dziękuję!
18 sty 18:16
Spaz: musisz to przekształcić. wspólny mianownik, potem zamienić cos
2x na sin
2x lub odwrotnie i
wtedy zobacz

zawsze sprowadzaj do najprostszej postaci z jedną zmienną np cosx czy cos4x itp
18 sty 18:24
marcinjakubek: = 1sin2x + 1sin2x−1 = (sin2x−1)+sin2x(sin2x−1)*sin2x ?
widzę, że na podglądzie wszystko się nakłada...
napiszę jakoś inaczej
liczniki najpierw 1+1, potem jeden licznik (sin2x−1)+sin2x
mianowniki najpierw sin2x + sin2x−1, potem jeden mianownik (sin2x−1)*sin2x
Jeśli to dobrze, to co dalej?
18 sty 18:29
marcinjakubek: ktokolwiek może pomóc?
18 sty 18:50