rachunek prawdop
emi: ze zbioru liczb 1,2...10 losujemy jedna. Oblicz prawdop otrzymania liczby podzielnej przez
trzy, jezeli wiadomo, ze otrzymano liczne parzysta
19 sty 10:20
emi: prosze o pomoc
19 sty 12:55
Edek: Ω= 10−1=9
A= 3,6,9=3
prawdopodobienstwo wynosi 1\3
19 sty 12:59
Gabi: a masz odpowiedź ? takie trochę dziwne to polecenie ...
19 sty 12:59
Gabi: 3 i 9 nie jest liczba parzystą ...
19 sty 13:00
Edek: A= 2 4 6 8 10 = 5
prawdopodobienstwo wynosi 5 \9
19 sty 13:01
Edek: 1\9 sory
19 sty 13:03
Gabi: 2, 4, 8, 10 nie są podzielne przez 3
19 sty 13:04
Gabi: | | 1 | |
i dlaczego |
| skoro liczb jest 10 ? |
| | 9 | |
19 sty 13:04
Edek: bawilem sie w rozbieranie zbiorów majteczki jeszcze mam
19 sty 13:05
Edek: ze zbioru liczb 1,2...10 losujemy jedna
Ω − 1 = 9
19 sty 13:07
mania: dzieki za pomoc, dla mnie to trudny temat,
nie rozumiem dlaczego 9 skoro liczb jest 10, podzielne przez z sa 3,6,9 a gdzie jest
uwzglednione ze to parzysta
19 sty 13:14
Edek: bo masz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
jedna losujesz czyli x=1
pozostaje 9 liczb i to jest omega a A to podzbior
19 sty 13:18
Edek: przerób cały dział pod tytułem ZBIORY
19 sty 13:18
Gabi: jeżeli dobrze rozumiem treść zadania to
Ω = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
|Ω| = 10
A − wylosowana liczba jest liczbą parzystą podzielną przez 3
A = {6}
|A| = 1
19 sty 13:20
SuchyB: Gabi ma racje
19 sty 14:57
mania: Gabi,
bardzo dziekuje
19 sty 15:25
Gabi: proszę

cieszę się, że nie namieszałam
19 sty 15:34