pomocy
anette: CZeśc czy ktos moze mi rozwiązac i wytłumaczyc nastepujace zadanie
Dowieśc ze zbiory sa przeliczalne. podac ktore z nich maja moc alef zero
{x nalezy do N: 10 dzieli x}
x nalezy do R: istnieje taki y nalezacy do N ze x=lny
Prosze o pomoc
18 sty 17:45
18 sty 17:53
18 sty 18:32
anette: ja juz sporo czytałam na ten temat ale to tylko teoria...owszem pomaga zrozumiec ale z tymi
zadaniami co Ci wysłałam mam problem...Mozesz mi to wytłumaczyć...wiem ze rzeba znalezc
bijekcje ale ciezko mi ja znależc
18 sty 18:34
anette: Pomożesz?
18 sty 18:37
anette: Spaz pomożesz?
18 sty 18:54
anette: jesteś?
18 sty 19:24
iteRacj@:
Jeśli chodzi o pierwszy zbiór X={x∊N : 10|x}, to istnieje funkcja f(x)=10x ustalająca
równoliczność zbiorów X i N. Zbiór X jest przeliczalny i moc alef zero.
Czy drugi podany zbiór również jest przeliczalny? Czy taką funkcją ustalająca równoliczność
może być f(x)=ex?
17 mar 22:58
iteRacj@:
I jeszcze kolejna część tego zadania. Dowieść, że następujące zbiory są co najwyżej
przeliczalne. Podać, które z nich mają moc alef zero.
1/ S={x∊N : istnieje liczba rzeczywista y taka, że x=cos y + 1}
Zbiór skończony, moc tego zbioru wynosi 3, gdyż S={0, 1, 2}.
17 mar 23:22
Adamm: tak
17 mar 23:23
iteRacj@: dziękuję!
17 mar 23:26