oblicz pochodną
Dixon: Oblicz pochodną
f(x)= sin2 x − cos2 x
18 sty 18:08
kamila: y' = cos2x + sin2x ?
18 sty 18:12
Dixon: w odpowiedzi mam
y'= 2sinx2x
ale nie mam pojęcia jak to obliczyć
18 sty 18:15
Godzio:
(sin2x)' = 2sinx * cosx
(−cos2x) = −2cosx * (−sinx)
teraz to zsumuj
18 sty 18:16
Spaz: f(x)= sin2x − cos2x=2sin2x− 1
f'(x)= 2(sin2x)'− 1'=2*(2sinx * cosx)
18 sty 18:18
bart: tak jak Spaz robi.. musisz wszzstko zamienic na jedna funckcje
...=2(2sinx*cosx)=2(sin2x)=2sin2x
18 sty 18:21
Spaz: no tylko nie chciałem tego kończyć. czasem też samemu trzeba pomyśleć

tylko ja teraz mam mały problem... ale to napiszę zaraz na forum...
18 sty 18:25
Dixon: dzięki wielkie
18 sty 18:56