Pole trójkąta
<ppaula>: Udowdnij wzór na pole trójkąta
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *b*c*sinα = |
| *a*c*sinβ = |
| *a*b *sinγ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 sty 18:03
Spaz: Zrób rysunek w którym:
poprowadzisz wysokość do boku b lub c (bez różnicy)
następnie skorzystaj z podstawowego wzoru na pole przy czym zamień h używając sinα .
rozumiesz?
18 sty 18:09
<ppaula>: nie za bardzo
18 sty 18:11
<ppaula>: gdzie mam zaznaczyć kat α ?
18 sty 18:13
Godzio:

sinα = ... ⇒ h = ...
| | c * h | |
P = |
| = ... podstaw h obliczone wcześniej |
| | 2 | |
18 sty 18:13
<ppaula>: i tak z każdym kątem od α po γ ?
| | 1 | |
i wtedy wlasnie wychodzi P= |
| *sinα *b*c |
| | 2 | |
18 sty 18:17
Godzio: tak
18 sty 18:17
<ppaula>: a sinγ =?
18 sty 18:24
Spaz: właśnie udowodniłaś sluszność wzoru tak? więc dla każdego kąta, dla każdego boku. skoro to
udowodniłaś to możesz to zawsze stosować byle byś miała dane. tak samo możesz sprawdzić na
powyższym rysunku dla β czy γ i zobaczysz że to działa
18 sty 18:28
18 sty 18:32