lilu: do kina wybrało się 6 znajomych: 3 dziewczyny i 3 chłopaków, wśród nich Ania i Bartek. mają
bilety na kolejne miejsca, znajdujące się w jednym rzędzie. na ile sposobów mogą zająć te
miejsca, jeśli
a) dziewczyny mają siedzieć obok siebie,
b) Ania i Bartek mają siedzieć na dwóch środkowych miejscach?
18 sty 21:48
Wojtek:

a) zaraz narysuję b
18 sty 21:51
bart: oj chyba wiecej, duuuuuzo wiecej
18 sty 21:53
Wojtek:

pełne kropki to chłopcy, puste−dziewczęta

tu będzie drugie tyle możliwości bo na odwrót mogą siedzieć jeszcze Anie i Bartek

chyba dobrze jest
18 sty 21:54
Wojtek: ale wszystkie dziewczęta w a) muszą siedzieć koło siebie
18 sty 21:55
bart: w a) no ale na tych siedzeniach moga sie tez zmieniac dziwczyny

podobnie jak przesiadac sie
moga chlopacy

wystarczy ze zamieni sie dwoch chlopakow i juz jest inne ustawienie

podobnie
w b)
18 sty 21:56
lilu: dzięki, a ja to mogę po prostu narysować i napisać 4 możliwości?

myślałam, że trzeba jakieś
wzory, obliczenia czy coś
18 sty 21:57
robert: a) 1 − dz dz A B ch ch
2 − ch ch B A dz dz
3 − ch ch dz dz A B
4 − B A dz dz ch ch
5 − ch dz dz A B ch
6− ch B A dz dz ch
to juz 6 sposobow
18 sty 21:57
bart:

olorowe to dziewczyny
18 sty 21:58
bart: i wlasnie to jest caly urok prawdobodobienstwa

czy rozrozniac dziewczynyi chlopakow czy sa
one dla nas jednakowe
18 sty 21:59
lilu: no właśnie tak patrzę i trochę niesprecyzowane jest to zadanie chyba

ale mimo wszystko
dzięki wszystkim
18 sty 22:01
bart: moim skromnym zdaniem:
a) 6*6*4=144
b) 6*4*2=48
18 sty 22:03
robert: a moim zdaniem tak "na oko" to za duzo mozliwosci
18 sty 22:06
Wojtek: a... z Wami to

ja się tak staram, rysuję a tu jeszcze źle robię... no ale prawdopodobieństwa
jeszcze nie miałem

, ale tych możliwości za dużo na pewno
18 sty 22:09
bart: to nie robmy na oko

gdybys mial ustawiic 6 roznych osob to ile masz mozliwosci?

6!=720 i
144 to przy tym duzo?
i teraz wpadlem na pomysl

dziewczyny moge ustawic na sposobow 3!*4, podobmnie jak chlopakow

ale ich ustawienia sa zalezne od siebie wiec bedzie 3!*3!8$=6*6*4=144

a jest na bank
dobrze
18 sty 22:11
bart: tam ma byc 3!*3!*4 *
18 sty 22:12
robert: "na oko" widac ze za duzo ale nie bede sie spierał bo nie mam podstaw do tego
18 sty 22:14
bart: kurde patrz mam {1,2,3} moge je ustawic na 6 sposobow 123, 132, 231, 213, 321, 312

to sa
dziewczyny siadajace na miejscach a,b,c

chlopacy siedza na miejscach d,e,f tez na 6
sposobow

i teraz spojrz na Wojtka wynik i trzeba pomnozyc przez 4
18 sty 22:16
bart: wynik=rysunek
18 sty 22:17
Wojtek: przydałem się do czegoś
18 sty 22:17
bart: no z rysunkiem o niebo latwiej
18 sty 22:17
robert: ok
18 sty 22:19
lilu: Wojtek dzięki, ja skorzystałam z rysunków Twoich choćby dlatego, że się nad nimi
pozastanawiałam trochę

a mam jeszcze jedno zadanie, właściwie to zrobiłam je ale ciekawe czy dobrze? ;>
W pudełku są kule: 2 czerwone, 3 zielone i 4 niebieskie. Kule są ponumerowane. Na ile sposobów
można wyciągnąć po dwie kule:
a) tylko jedna z nich była niebieska
b) obie były tego samego koloru
w a) będzie 20? a w b) 20? czy może 10?
18 sty 22:19
Wojtek: na oko to chyba więcej
18 sty 22:28
lilu: nie podoba mi się to zadanie ani żadne inne
18 sty 22:34
robert: tak "na oko" trudne wygladaja
18 sty 22:36
lilu: dla mnie trudne nooo niestety
18 sty 22:37
Wojtek: tak "na oko" to też ich nie lubię
18 sty 22:38