Proszę o pomoc;)
Aga: Suma kwadratów pewnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejsze jest równa 17. Znajdz te
liczby
Proszę o pomoc
18 sty 20:19
ICSP: x2 + (x−3)2 = 17.
18 sty 20:21
Aga: i co z tym mam zrobić?
18 sty 20:22
robert: 4 i 1 wiadomo
18 sty 20:22
ICSP: Rozwiązać a niby co można zrobić z równaniem z jedną niewiadomą.
18 sty 20:23
ICSP: oraz −1 i −4. O tym też wiadomo.
18 sty 20:24
Aga: hmm
18 sty 20:24
Aga: Nie wiem co zrobić po prostu z tym równaniem co zrobił ICSP może ktoś to rozwiązać?
18 sty 20:37
Kox: 2x2 − 6x − 8 = 0
Proste równanie kwadratowe.
18 sty 20:40
Kox: 2x2 − 6x − 8 = 0
delta = 36 + 64 = 10 √delta = 10
x1/2 = (6 +/− 10) / 4 = 4 i − 1
Te liczby to 4 i 1 lub −4 i −1
18 sty 20:44