Funkcje
Maturzysta: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=(x2+4x+5)/(x2+4x). Wykres funkcji f przesunięto o wektor
u=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora u wiedząc,
że wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY.
18 sty 21:54
Maturzysta: Nikt nie ma pomysłu, czy nikomu się nie chce..? Eta? Godzio? Bogdan..? Niunia?
18 sty 22:36
Gustlik: Wzór funkcji przesuniętej o wektor [p, q] ma postać:
y=f(x−p)+q
u
→=[p, 0], a więc wzór funkcji przesuniętej będzie y=f(x−p)
| | (x−p)2+4(x−p)+5 | |
g(x)= |
|
|
| | (x−p)2+4(x−p) | |
Wskazówka: jeżeli wykres funkcji jest symetryczny względem osi OX, to funkcja jest parzysta,
czyli g(−x)=g(x). Załóż, że funkcja g(x) jest parzysta i powinn Ci wyjść p oraz wzór funkcji −
dokończ...
19 sty 01:19
Gustlik: Errata − wkradł się chochlik w opisie:
Wskazówka: jeżeli wykres funkcji jest symetryczny względem osi OY, to funkcja jest
parzysta,
czyli g(−x)=g(x). Załóż, że funkcja g(x) jest parzysta i powinn Ci wyjść p oraz wzór funkcji
−
dokończ...
19 sty 01:20
Wojtek: już raz pisałem
19 sty 06:41