geometria analityczna...
nie umiem;<: mam kilka zadan, musze je zaliczyc. pomożecie?
zad1
dane są równania ogólne prostych k i l. czy proste k i l sa równolegle? odpowiedz uzasadnij.
k:2x−3y+6=0
l:−x+112 −2=0
zad2 napisz równanie ogólne prostej l równolegle do prostej
k:3x−2y+ √3 =0 i przechodzacej przez punkt P(−1,1)
zad3. napisz równanie ogolne prostej l prostopadlej do prostej
k:5x−y+3=0 i przechodzacej przez punkt P(−1,2)
ZAD4. dane sa równania ogolne prostych k i l. czy proste k i l sa do siebie postopadle? odp
uzasadnij.
k:5x+3y−2=0
l:−15x+25y+10=0
18 sty 22:39
Panek91: we wszystkich zadaniach musisz skorzystac z warunku rownoleglosci i prostopadlosci prostych.
Najpierw doprowadz rownania do postaci y=ax+b
Warunek na rownoloeglosc:"Jezeli dwie proste maja takie same wspolczynniki a, sa rownloegle"
Warunek na prostopadlosc:"Jezeli iloczyn wspolczynnikow a dwoch prostych jest rowny −1, wtedy
proste sa prostopadle"
18 sty 23:31