matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.1.2011
Zadania
Odp.
3
wietnam:
Oblicz wartośc wyrazenia cos
π
5
* cos
2π
5
* cos
3π
5
* cos
4π
5
4
Mario:
Witam, mam obliczyc podstawę logarytmu o podstawie a z 25 rownego 2. Da sie to obliczyc bez rospisywania, ale przy bardziej skomplikowanych zadaniach trzeba to jakos rospsac. Jak to
7
Olela:
Zbadać monotoniczność:
3
pomocy!:
ktos jest dobry z angola? bo mam jedno zadanie trzeba uporzadkowac zdania w kolejnosci i zamienic z conditionali na normalna forme.
16
Antek:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie ma dwa różne rozwiązania, których suma kwadratów jest większa od 4 .
1
lipa:
W koszyku jest 6 kul czerwonych i pewna liczba zielonych. wyciągamy losowo dwie.Ile co najmniej jest kul zielonych jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czerwonych jest
2
everyth:
y=e
−x
a
2
Krentet :) Pomocy :<:
Pewne przekształcenie przyporządkowuje punktowi A=(x,y) punkty A'=(2x−1,2y−1).
0
terminex:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa otrzymanego przez odcięcie jednego naroża sześcianu o krawędzi i długości 12 cm płaszczyzną przechodzącą przez środki trzech
0
Ewa:
W konkursie matematycznym uczestniczyło 55 uczniów. Jurorzy sprawdzający zadania stawiali przy każdym poprawnie rozwiązanym zadaniu znak "+", przy każdym niepoprawnie rozwiązanym zadaniu
5
colo:
Rozwiąż: x
2
=(5+2
√
3
)
2
0
kasia:
Granice...
2
Antek:
Dla jakich wartości parametru m równanie mx
2
+(m+1)x+4=0 ma dwa rozwiązania różnych znaków.
2
osa:
x=63
2
*(
1
3
)
4
14
Olela:
Błagam, kolos się zbliża tu plaża z zadankami
3
Cayman:
Łatwe ale dużo możliwości
1)Pewne przekształcenie przyporządkowuje punktowi A=(x,y) punkt A'=(−y, x).
4
<ppaula>:
Oblicz ; a) (6
log
6
3
)
−1
0
john:
y=arc sin
√
1−x
2
0
kwiat:
Ślizg jedej narty ma w przybliżeniu kształt prostokąta o wymiarach 160cm x 20 cm. Oblicz średnie ciśnienie pod nartami, gdy narciarz o masie 80 kg stoi na płaskiej powierzchni. Wynik
60
bart:
1,0,0,0,0,0,0,..0 mozna nazwac ciagiem geometrycznym..?
1
Kass :P:
W pewnej grupie uczniów 95% zna język angielski lub niemiecki. wiadomo , że prawdopodobieństwo wylosowaniaz tej grupy ucznia
0
Monia:
W okrąg o promieniu 100cm wpisano kwadrat. W kwadrat ten wpisano okrąg, w który z kolei wpisano kwadrat itd. Jakie długości mają promienie kolejnych pięciu okręgów?
1
Monia:
Ślizg jedej narty ma w przybliżeniu kształt prostokąta o wymiarach 160cm x 20 cm. Oblicz średnie ciśnienie pod nartami, gdy narciarz o masie 80 kg stoi na płaskiej powierzchni. Wynik
2
osa:
W ciągu geometrycznym (a
n
) dane są: a
1
=2 i a
2
=12. Ile wynosi wtedy a
4
?
1
leka:
Liczby x
1
i x
2
są pierwiastkami równania x
2
+10x−24=0 i x
1
<x
2
. Oblicz 2x
1
+x
2
2
Cayman:
Niby wiem ale chcę się upewnić
1
leka:
Kwadrat liczby x=5+2
√
3
jest równy?
0
Agula:
Jak mam to obliczyć? Pomóżcie cos
2
127
◯
1
epi:
W karcie dań jest 5 zup i 4 drugie dania.Na ile sposobów można zamówić obiad składający się z jednej zupy i jednego drugiego dania?
2
rovni:
znajdź wzór ogólny ciagu:
3
a
1
=
4
a
n+1
=(1−
1
(n+1)
2
)*a
n
dla n≥1
1
Momozyyy:
Pomoże ktoś
Rozwiąż nierówność |x−2| ≥3
4
ja:
Wartość bezwzględna |5−7| −|−3+4|=
?
0
Tyler:
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)=1−x ,a w mianowniku √−x+6.Prosze o pomoc i rozpisanie po koleji co i dlaczego.Z gory dziekuje.
3
pochodna:
jeszcze raz
1
ekg:
Wskaż m, dla którego funkcja liniowa określona wzorem f(x)=(m−1)x+3 jest stała
1
aga:
rozwiąż nierownośc
5
Rastax:
Okno ma kształt prostokąta zakończonego od góry trójkątem równobocznym. Obwód okna wynosi 6m. Jaka powinna być długość boku trójkąta, aby powierzchnia okna była największ?
0
roman:
oblicz najmniejsza wartosc funkcji kwadratowej f(x)=x
2
−6x+1 w przedziale <0;1>
2
elus:
Żaglówka kosztowała 30000zł.Jej cenę obniżono o 10%, a następnie cenę po tej obniżce ponownie obniżono o 10%. Po tych obniżkach żaglówka kosztowała?
3
roman:
1
przedział ( 1; +∞ ) jest dziedzina funkcji f(x) =
+
√
x
√
x−1
mogłby mi to ktoś ładnie rozpisac >?
5
TOmek:
Problemik następny
0
Tyler:
Wykres funkcji kwadratowej f(x)=2(x−1)
2
−4 nie ma punktow wspolnych z prosta o rownaniu y=−5,y=−4 y=1 y=−1.Bardzo wazny jest dla mnie sposob.Z gory dziekuje.
0
ja:
|5−7| −|−3+4=
mi wyszło 1 dobrze
0
Karolcia:
Mógłby ktoś to rozwiązać.? Zrobiłam sama ale źle mi wyszło . chcę zobaczyć gdzie zrobiłam źle. Proszę
7
Abrab:
sprowadz do najprostszej postaci:
1
ja:
Liczba log
5
5 −log
5
125 jest równa?
24
Zygmunt Czaja:
Liczby x−3 , 2x , 5x + 18 , są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.Oblicz x
1
bartez23:
〖(√x−1)〗
3
0
Marek:
(−1)
n
arcsin + nπ , n∊Z
5
justi234:
x
3
+x−2=0
1
mati:
sin
4
α+cos
4
α=1−(sin
2
2α)/2
1
Jacek:
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)=1−x ,a w mianowniku
√
−x+
6.Prosze o pomoc i rozpisanie po koleji co i dlaczego.Z gory dziekuje.
5
pomocy!:
mam 2 zadania ktore sprawiaja mi klopot;< zad1
3
cone:
jezeli x
2
−y
2
=12 i x−y=3, to suma x+y jest rowna a.9
0
Jagienka:
Dany jest ostroslup prawidlowy czworokatny o krawedzi bocznej dwa razy wiekszej od krawedzi podstawy,
2
michał:
Tomek zainstalował dwe gry komputerowe.Zajely one w pamieci komputera 240MB .Wiedzac ,ze jedna gra zajmuje o 30MB pamieci wiecej niz druga .oblicz ile zajmuje kazda z gier
0
Pauliśka:
Turysta przeszedl trase dlugosci 24 km ze stala predkoscia. Gdyby predkosc te zwiekszyl o 1,2 km/godz., to te sama droge przeszedlby w czasie o 1 godz. krotszym. Oblicz rzeczywista
0
marcin:
Pierwszy wyraz ciągu (a
n
) jest równy 11. Ponadto, dla każdej liczby n∊N
+
, zachodzi zależność a
n
+
1
=a
n
−2. Zatem ciąg (a
n
) nie jest ciągiem:
1
DJ Saturday:
W ciągu geometrycznym a
3
= 6 i a
5
=54 Oblicz iloraz tego ciągu i wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu
0
Pauliśka:
Wykaz ze trojkat o wierzcholkach A= (1,2) B= (−2,−4) C= (4,−7) jest trojkatem prostokatnym.
1
Rita:
1 + sinα = (sin α/2 + cos α/2)
2
0
Jagna.:
Wykaz ze dla kazdego kata ostrego α prawdziwy jest wzor cosα − cos
3
α przez sinα− sin
3
α = tgα
3
Przemon125:
proszę o pomoc jak to uzupełnić , aby otrzymać kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego
1
Seba:
CZEKAM NA POMOC
0
Paulaaaa;**:
Dany jest trojmian kwadratowy f o wspolczynniku 2 przy najwyzszej potedze x. Wierzcholek paraboli bedeacej wykresem tego trojmianu ma wspolrzedne W= (5, −10). Wyznacz f(15)
1
marcin:
wzór ogólne ciągu (a
n
) ma postać a
n
=(−1)
n
, dla n∊N
+
. Zatem ciąg ten jest geometryczny. dlaczego?
0
Karolcia:
Ile to jest: sin
2
37
◯
0
ojtam:
5 kg pary o ciśnieniu 10 bar rozprężono przy stałej temperaturze 200°C do stanu, w którym para osiągnęła objętość równą 0,05 m3. Obliczyć (przy pomocy wykresu) ilość ciepła i wartość
0
Dżasta:
Wykaz ze liczba 3+ 3
2
+ 3
3
+ 3
4
...+3
100
jest podzielna przez 6.
0
Krzysiek:
Mam pytanie, jak rozwiązać taki układ równań metodą Cramera? Licząc macierze, rząd A równy jest rzędowi U, ale co dalej...?
7
TOmek:
Pomocy nie daje rady...
0
Miśka:
Dany jest trojkat prostokatny o polu 2
√
3
i kacie ostrym 30 stop.. Oblicz dlugosci przyprostokatynych tego trojkata.
12
djpito:
Rozwiaz nierownosc: −x
2
+ 2x −1 ≥ 0
0
kasia:
∫ x+5/x
2
+5x−1
1
Aguś:
∫
x
x
2
+ 3x + 2
1
aga:
Wyznacz asymptoty.
0
Inka:
Oblicz wartosc wyrazenia x= 5 i 1/3 − 1/3 * 81
1/2
+ 3
−1
− 3
2
0
ania-bardzo prosze o pomoc:):
4x+2
∫
d
x
x
2
−10x+29
3
kasia:
1 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
peper:
oblicz granicę ciągu
2n−1
an =
1 +
√
n
2
+3
2
Maciek:
Dłuosc trzech krawedzi prostopadloscianu wychodzacych z jednego wierzcholka tworza ciag geometryczny o sumie 19. Objetosc prostopadloscianu jest rowna 216. Wyzncz pole powierzchni
3
Steven:
oblicz pochodną
8
6
−
4
√
x
3
√
x
0
magda:
Rzucamy trzykrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że: a) szóstka wypadnie co najwyżej dwa razy,
0
ania:
1−
√
cos x
lim→
x
8
0→x
4
Steven:
Wskaż funkcje kwadratowa dla ktorej miejsca zerowe to −2 i 3.Prosze o pomoc,z gory dziekuje.
Prosze o rozpisanie co trzeba po koleji robic.Bo jestem zielony w tej dziedzinie,a musze ten
0
Marek:
Gdy zamieniam ułamek okresowy 2,(45) na ułamek zwykły to będzie 2,45 + 0,0045 + 0,0045..... czy 2 + 0,45 + 0,0045... ?
0
Marcin:
x= 3b + bw t − 3b (wt)
2
y = 4b+ 5/3 bw t − 5 b (wt)
2
0
Paula:
Dany jest trójmian kwadratowy f(x)= ax
2
+bx+ c. a) Dla a= 2 b=4 c=−2 wyznacz największą i najmniejsza wartosc tego trojmianu w przedziale
10
Miśka:
Na loterie przygotowano 30 losow z ktorych n jest wygrywajacych. Kupujemy 2 razy po jednym losie. Wyznacz n, jesli wiadomo, ze prawdopodobienstwo kupienia w ten sposob dwoch losow
4
Patriko:
W ciągu geometrycznym a
4
= 4 i a
7
= 8
2
Oblicz iloraz tego ciągu i wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu
3
Karolcia:
Ile to jest : sin(−420 stopni)
3
Jacek:
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)= x
3
−4x
2
−2x+8 ,a w mianowniku 9−x
2
. Prosze o pomoc i rozpisanie co i dalczego trzeba po koleji robic.Bylbym baaardzo wdzieczny.
2
Rita:
wykaz ze w trapezie prostokatnym roznica kwadratow dlugosci przekatnych rowna jest roznicy kwadratow dlugosci podstaw.
42
Cayman:
Proszę o Pomoc ;<
0
sanchezoo:
1
Ciąg(a
n
) jest określony wzorem a
n
=
*(2−n)
n
−
1
. Zatem:
−2
n
a)a
4
=128 b)a
4
=0,5
0
Paulisia:
W trojkacie prostokatnym o kacie prostym przy wierzcholku C dane są /BC/= 6 , /AC/= 2. Wyznacz wartość wyrazenia W= sin α+ cosα, gdzie a jest mniejszym kątem ostrym w tym trojkacie.
5
Bolek:
Nie mogę zrozumieć jak trzeba robić zadania tego typu :
0
łukasz:
w tabeli obok podano długość snu uczniów . medianą zestawu tych danych jest Odp 8 (mnie wychodzi 7) prosze o wytłumaczenie
3
Paula:
Dany jest odcinek AB, w którym środek ma współrzedne S=(−5,−11) a koniec B=( 9,−3). Wyznacz współrzedne punktu A.
2
Jagna:
Wykaz ze prosta l: −2x−1 jest styczna do okręgu (x−3)
2
+ (y+2)
2
= 5
0
Rastax:
Zdarzenia A i B są podzbiorami tej samej przestrzeni zdarzeń elementarnych. Wynika z tego, że mogą zachodzić zależności:
1
Inka:
proste o równaniach y= −4x−1 i y= a
2
x +5 są prostopadłe. Wyznacz liczne a. Dziekuje.
2
Monikka3108 prosze o pomoc:
Wykres funkcji kwadratowej przechodzi przez punkty A=(0,1) W(1;−2)−wierzczhołek paraboli. podaj wzór tej funkcji.
3
wiki:
oblicz sumę n początkowych wyrazów ciagu geometrycznego jeśli an=4*(−3) do potęgi n , n=6
11
Master of Darknes:
Oblicz x wiedząc że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby:
4
Miśka:
Pierwiastkami wielomianu W(x)= x
3
− mx
2
− 3x+ m jest liczba (−2). Wyznacz parametr m. Dzoekuje..chce sobie sprawdzic czy ok mam
8
Antek:
Nie lubie takich zadań
1
john:
Prosze o sprawdzenie: Wyznacz x tak ,aby liczby : x+4,x
2
+4x,10x +4 były kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o wyrazach całkowitych róznych od 0
1
Cayman:
2
32
Wyznaczmy pierwszy wyraz ciągu geometrycznego wiedząc, że q = −
a
6
=
3
27
2
piotr6:
Liczby 20 , 24,28 , ... są początkowymi kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego (an) . Zapisz wzór ogólny na n – ty wyraz tego ciągu . Oblicz wyraz a79
1
Marek:
Jaką kwotę należy wpłacić na lokatę roczną, której oprocentowanie wynosi 4% aby po 5 latach oszczędzania kwota odsetek przekroczyła 300zł.
0
john:
Uczestnik telewizyjnego show wybiera dwa sejfy spośród (w dwóch z nich znajdują się podarunki) Ile razy prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednego sejfu z podarunkiem jest wieksze
2
Kajusia:
wysokość opuszczona na podstawę trójkąta równoramiennego wynosi 18 cm. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 10cm. Oblicz obwód i pole tego trójkąta,
0
Savagger:
W klasie humanistycznej liczącej 30 uczniów średnia ocen z matematyki jest równa 3,4. Jeśli uczeń z oceną celującą przeniesie się do klasy matematyczno−fizycznej
3
Master of Darknes:
POMOŻECIE ?
2
sanchezoo:
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, gdzie n≥1, wyraża sie wzorem Sn=n
2
−5n. Wobec tego różnica tego ciągu wynosi?
0
Agula:
a
2
b
2
Udowodnij , że :
√
a
+
√
b
≤
√
+
√
dla a > 0 , b> 0,
b
a
5
łukasz:
Zbiorem rozwiązań nierównośći :2+ U{ 1 − x U{ 3 u }> 0
0
ilak:
Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu nierówności jest przedział o długości 4 ?
3
natalia:
Rozwiąż równanie :
x−1
x
+
x−2
x
+... +
2
x
+
1
x
= 3, gdzie x≠0.
2
sanchezoo:
n
2
−5
n
−6
dany jest nieskończony ciag b
n
dla którego b
n
=
. Wobec tego wszystkie
n+1
wyrazy tego ciągu są liczbami? a)dodatnimy
11
Marek:
W pewnym ciągu geometrycznym o wszystkich wyrazach dodatnich a
3
=
8
9
oraz a
5
= 8. Oblicz a
1
oraz a
7
.
1
Cayman:
W ciągu arytmetycznym a
n
− a
n
−
1
różnica jest wartością [.....]
?
3
Antek:
x
2
Jak mam takie równanie wymierne
= 1
x
2
−4
I określam dziedzinę to pisze x ≠ 2 i x≠ −2 czy ,,lub,, ?
14
not:
Fizyka Balon, którego całkowity ciężar wynosi m
1
, opada w dół z przyśpieszeniem o wartości a.
50
Godzio:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,...,11,} losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwości wyników losowania, tak aby:
1
wrocek199:
Koszt wypozyczenia samochodu na 3 dni sklada sie z oplaty stalej 100zl oraz oplaty 0.2zl za kazdy przejechany kilometr. podaj wzór funkcji opisujacej koszt wypozyczenia samochodu w
7
dero2005:
6*9
1
x
−13*6
1
x
+6*4
1
x
=0
1
wrocek199:
Koszt(w złotych) wypożyczenia samochodu na jeden dzień opisuje funkcja f (x)= 40+o,2x , gdzie 40zl jest oplata stałą , 0.2zl − oplata za kazdy przejachany kilometr , a x jest liczba
0
silencee:
Znajdź wzór ogólny ciągu określonego wzorem: a) b1=1 i bn − bn−1=3n+1, n≥2
17
Master of Darknes:
CIĄGI
1
Gabryś:
:::rysunek::: Wykaż, że kąt APB jest prosty.
2
Kajusia:
w okrąg o promieniu 10 cm wpisano trójkąt równoramienny którego podstawa ma długość 16 dm oblicz długość ramion trójkąta , Rozważ dwa przypadki
6
łukasz:
liczba log6
36
+ log 2
8
jest równa
8
karoljan:
Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przecina oś OY w punkcie (0,−3) i wraz z osiami układu wspołrzędnych ogranicza trojkat o polu 18
0
aga:
w ciągu arytmetycznym dane są a
7
=12,a
11
=20 wyznacz s
22
2
DJ Saturday:
an = 3n
2
− 3n
1
ilak:
Oblicz wartość wyrazenia a
−b
,jeśli
0
Kajusia:
w okrąg o promieniu 10 dm wpisano trójkąt równoramienny którego podstawa ma długość 16 dm oblicz długość ramion trójkąta , Rozważ dwa przypadki
3
dero2005:
7
2
≥
9
x
−2
3
x
−1
3
iwonka:
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych spełniających warunek : 1. 39<x≤120
4
miki000:
:::rysunek::: mam obliczyc miary katów mam podany kat przy punkcie D−wynosi 125 stopni
63
Trivial:
Różniczkowe równanie falowe
4
Mietek:
Lampa zwieszona na wysokości 4m oświetla powierzchnię w kształcie koła.
8
JA:
Oblicz a1 i r ciągu arytmetycznego, gdy a83= 38 a38= 83
5
krzysztof:
M. Pudzianowski podnosi do góry betonowa kulę o masie 0,1 tony działając na nią siłą 1200N. z jakim przyśpieszeniem poruszała się ta kula.
17
R.W.17l:
Hey hey hey Mam problem z fizyką.
0
zuchero:
f'(x)=(3x
2
sin5x+e
7x
+e
10
)
5
x
2
0
margaret:
1
lj:
∫x
2
(4x
3
+e
5
)
9
dx
3
łukasz:
iloczyn
4
√
7
*
8
√
7
* p16{49} jest równy Odp
√
7
prosze o obliczenia
16
malapaula:
:::rysunek::: Oblicz pole powierzchni i objętość sześcianu, którego..
8
miki000:
suknia podrozała o 10 % po podwyzce kosztowała 176 zl jaka była jej pierwotna cena
6
malapaula:
4
√
2
= ? ile? jak to obliczyc?
3
Marek:
Liczby: 2, x−4, x są trzema początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz x i podaj 5 pierwszych wyrazów tego ciągu.
2
silencee:
Znajdź wzór ogólny ciągu określonego wzorem: a) b
1
=1 i b
n
− b
n−1
=3n+1, n≥2
5
miki000:
Obwód koła wynosi 62,8 dm. Oblicz jego pole.Przyjmij : π = 3,12
6
djpito:
Plissss moglby ktos mi to zrobic
Przedstaw trojmnian kwadratowy y = 2x
2
+ 5x − 3 w postaci:
16
Kone:
Wielomiany W(x)=a(x−2)(x−3)+b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2) i
0
Kone:
Wielomiany W(x)=a(x−2)(x−3)+b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2) i
2
kasia:
∫xarctgx dx =
4
Misiaa:
W trójkącie ABC boki mają długości odpowiednio 20cm, 34 cm,42 cm. Określ położenie środka okręgu opisanego na tym trójkącie. − Planimetria
0
GaGaa:
przejazd przez Dolinę kościeliska dorożką kosztuje 30 zl w jedna strone w druga strone jest o 1/3 tej ceny tańszy ile kosztuje bilet powrotny ?
4
malapaula:
Suma długości wszystkich krawędzi sześcianu jest równa 60. Oblicz sumę pól wszystkich jego ścian.
0
Madzia :
Wysokość CD w trójkącie równobocznym ABC o boku długości 12 cm dzieli ten trójkąt na dwa trójkąty prostokątne. Oblicz stosunek długości promienia okręgu opisanego na trójkącie
30
To ja BŁAGAM POMOCY :(:
x+3
x+1
1
a)
−
= 1
2
3
2
b) x
√
2
− 3 = x − 1
7
GaGaa:
jak sie liczy √256
8
To ja:
x+3
x+1
1
a)
−
= 1
2
3
2
b) x
√
2
− 3 = x − 1
0
kasia:
Ktoś mi pomoże obliczyć elementarna całkę
12
zxc:
Pewna cząstka ma ciężar 22 N w miejscu, gdzie g = 9,8 m/s2. Wyznacz jej: a) ciężar, b) masę w miejscu, gdzie g = 9,9 m/s2 oraz jej:
0
maja:
Między liczby −10,32 wstaw sześć liczb tak ,aby wraz z danymi tworzyły cią g arytmetyczny. a1=−10 , a8=32
15
elektronik:
Mam problem z zadaniem: Rozwiąż równanie sin(x+
π
6
)sin(x−
π
6
)=
1
2
, gdzie x∊<0,
π
6
>
1
Patryk:
Hej
Mam prożbe do obojętnie jakiej osoby kto pomoże mi rozwiązać te zadanie : Arek zbiera nowe monety dwuzłotowe i pięciozłotowe .Monet pięciozłotowych ma o7 mniej niż
0
dero2005:
6*9
1
x
− 13*6
1
x
+ 6*4
1
x
= 0
8
olgierd:
|5−x|+|3x−9|+|x+2|=8 wie ktoś jak to policzyc?
2
Jagoda:
Plac defiladowy w jednostce wojskowej zajmował powierzchnię 25 arów . Podczas remontu nawierzchni 40% tego obszaru pokryto , asfaltem , a na 2/3{ułamek } pozostałej powierzchni
0
dario:
Znajdź wszystkie takie liczby p, aby liczby log[2]49*lod[7]3,logp,log[9]4 tworzyły w podanej kolejności ciąg geometryczny
1
kasia:
1
9
ewle:
Oblicz pole i obwód deltoidu o przekątnych 7 cm i 12 cm . prosze o odpowiedz
12
maja:
ciągi liczbowe .miedzy −2,−6 wstaw trzy liczby tak aby wraz z danymi tworzyły ciąg arytmetyczny.
4
lidzia:
dla danego ciągu liczb 2,3,4,2,3,5,4,−2,−3,−4,−2,−2,−2,3,4,2,2 wyznacz średnią arytmetyczną ,medianę i dominatę. prosze o zrobienie tego zadania jak najszybciej się da.
1
marta:
potrzebuję wyznaczyć ekstrema, przedziały monotoniczności, punkty przegięcia, przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji:
3
olek:
√
x−4
+
√
1−x
=2
2
Antek:
Wiemy że x
7
i x
9
są liczbami wymiernymi. Udowodnij że wówczas liczba x również jest liczbą wymierną
4
Anja:
ln(4x
2
−x)
2
Agula:
Rozstrzygnij czy liczba 11...1 } 14
6
Agula:
Udowodnij , że
1
1
−
(1 − sinα)
2
(1 + sinα)
2
= tg
5
α
1
1
−
(1 − cosα)
2
(1 + cosα)
2
10
egzamin:
witam proszę o pomoc w obliczeniu pochodnek pierwszego i drugiego rzędu y=Axsinx+Bxcosx gdzie a i b są to stale
13
Agula:
Długości boku prostokąta powiększono o p% i otrzymano prostokąt o polu 16% mniejszym od pola pierwotnego . Oblicz p .
8
Agula:
Punkty M i N są środkami podstaw odpowiednio AB i CD trapezu ABCD ,
1
przy czym /MN/ =
(/AB/ − /CD/ )
2
Udowodnij , że suma miar kątów BADC ABC wynosi 90∧.
0
Agula:
Udowodnij , że :
a
2
b
2
√
a
+
√
b
≤
√
+
√
dla a > 0 , b> 0,
b
a
5
Agula:
Porównaj liczby 22
5
5
oraz 55
2
2
7
Agula:
Długości boków pewnego trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami naturalnymi. Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót tego trójkąta wokół przeciwprostokątnej.
6
Kasia:
Hej
Mam do obliczenia pochodna funkcji f(x)=X
2
w punkcie x
0
∊R, ale nie wiem jak ruszyc
proszę
1
Alternative:
W zadaniu jest obliczyc pkt przegięcia , wkl i wypuklosci tej funkcji:
9
Andrzej:
W pewnym ciągu geometrycznym o wszystkich wyrazach dodatnich a
3
= 8/9 oraz a
5
= 8 Oblicz a
1
oraz a
7
2
rovni:
znajdź wzór ogólny ciągu okreslonego rekurencyjnie
1
Henio:
Dodatnie liczby 2, x, 50, y tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz x oraz y
1
Michał:
Przyjmijmy, że jabłko jest kulą o średnicy 8 cm. Obierając je zdejmujemy skórkę o grubości 1 mm. Oblicz, jaką część objętości kuli stanowi obrana skóra