CIĄGI
Master of Darknes: CIĄGI
Oblicz x wiedząc że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby:
a) √2 , x , √2 + 4
POMOŻECIE ?
15 sty 15:20
Master of Darknes: Ktoś pomoże ?
15 sty 15:27
ICSP: Znasz wzór na średnią wyrazów ciągu arytmetycznego?
15 sty 15:28
Master of Darknes: Nie
15 sty 15:29
15 sty 15:30
Master of Darknes: Zamiast an to co ja mam wstawić ?
15 sty 15:34
ICSP: Środkowy wyraz.
15 sty 15:35
Master of Darknes: | | an − 1 + an +1 | |
Wzór jest taki an = |
| |
| | 2 | |
A jak zamiast an wstawię środkowy wyraz czyli X to mi nic nie wyjdzie
15 sty 15:40
ICSP: jeżeli x jest srodkowym wyrazem czyli an to:
√2 jest wyrazem o 1 od niego mniejszym czyli an−1
a √2 + 4 jest wyrazem o jeden większym czyli an+1
15 sty 15:43
Master of Darknes: Jak już podstawiłem to co wtedy ? pomnożyć przez 2 czy jak ?
15 sty 15:53
To ja: x = 3

taki jest wynik czy coś źle zrobiłem ?
15 sty 16:11
Master of Darknes: x = 3 taki jest wynik czy coś źle zrobiłem ?
15 sty 16:11
Master of Darknes: x = 3 taki jest wynik czy coś źle zrobiłem ?
15 sty 16:11
Master of Darknes: No jest tu kto ? !
15 sty 16:31
Marcin W: x=√2+2 to jest wynik
15 sty 16:32
Jack:
weź ten środkowy pomnóż przez 2 i przyrównaj do sumy sąsiadów....
dla a,b,c mamy 2b=a+c
15 sty 16:32
Master of Darknes: To ile się w końcu równa ten x
Mi wyszło że x = 3
Marcin podał zaś co innego
TO JAKI JEST WYNIK ?!
15 sty 16:38
Master of Darknes: JEST TU KTO ?
15 sty 16:40