ciąg geometryczny
Marek: W pewnym ciągu geometrycznym o wszystkich wyrazach dodatnich a3 = 89
oraz a5 = 8. Oblicz a1 oraz a7.
15 sty 16:07
marta: a5=a3*q2
15 sty 16:10
Marek: a skąd wezmę q?
15 sty 16:12
marta: no wlasnie to masz policzyc
stad q wychodzi 3 (bo wyrazy ciagu sa dodatnie)
a
3=a
1*q
2
pozniej rpzy obliczonym juz q wyliczamy a
1
15 sty 16:16
Marek: mogła byś rozpisać jak z tego wyszło te 3?;\
15 sty 16:19
Marek: ok już wiem
15 sty 16:21
Marek: dzięki
15 sty 16:21
marta: spoko
15 sty 16:22
Marek: Powiedz mi jeszcze (tak dla pewności) czy a1 wyjdzie 827?;>
15 sty 16:25
15 sty 16:27
marta: bo tam mnozysz przez q
2 nie q
15 sty 16:27
Marek: ok już wiem gdzie zrobiłem błąd
15 sty 16:29