następny problem
TOmek: Problemik następny
Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu x2+y2=5 prostopadłej do prostej o równaniu
2x−y=0
Dajcie jakies pomysły
15 sty 19:11
Godzio:
Tak samo jak z poprzednim,
| | 1 | |
prosta prostopadła, y = − |
| x + b ⇒ x + 2y − 2b = 0 |
| | 2 | |
i znów wykorzystaj że odległość środka od stycznej jest równa promieniowi
15 sty 19:13
TOmek:

dobrze rozumiem to zadanie? szukamy "b" czerwonej prostej taa?
15 sty 19:21
Godzio:
tak
15 sty 19:29
Godzio: tyle że będą 2 takie styczne
15 sty 19:29
TOmek: no wiem, wyszło xD dzięki po raz drugi
15 sty 19:30