sześcian
malapaula:

Oblicz pole powierzchni i objętość sześcianu, którego..
a) przekątna podstawy jest równa 4 cm..
15 sty 13:56
ICSP: Oblicz krawędź podstawy ze wzorów funkcji trygonometrycznych. Z krawędzią podstawy masz juz
wzory na Pole oraz Objętość.
15 sty 14:03
malapaula: Pp=6a2
tyle wiem.. ale tu nie ma żadnego kata. jak mam to policzyć z funkcji trygonometrycznej?
15 sty 14:06
Marcin W: a√2=4
a=2√2
a3=16√2
6a2=48
15 sty 14:07
Marcin W: gdzie a− krawedz podstawy czyli bok kwadratu
15 sty 14:08
malapaula: to chyba jest źle co ty piszesz.. nie zgadzam się..
15 sty 14:10
Marcin W: z czym się nie zgadzasz ?
15 sty 14:10
malapaula: nie no, ja juz nie wiem.. możesz mi to jaks dobrze napisać, przybliżyc? Żebym wiedziała skąd co
sie wzięło.. chmmmm..?
15 sty 14:11
Marcin W: masz kwadrat w podstawie i jego przekątną

znasz wzór na przekątną kwadratu o boku a ?
15 sty 14:15
malapaula: a√2 ?
15 sty 14:16
Marcin W: no wlasnie więc
a
√2=4 |:
√2
| | 4 | | 4 | | √2 | | 4√2 | |
a= |
| = |
| * |
| = |
| =2√2 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
15 sty 14:17
malapaula: aha..czyli cs takiego..

no tak.. a to a
3?
15 sty 14:20
Marcin W: V=a3 to wzór na objętość sześcianu o krawedzi a ....
15 sty 14:29
malapaula: no tak, to wiem.. ale dlaczego masz a3=16√2 ?
15 sty 14:31
Marcin W: a3=(2√2)3=2√2*2√2*2√2=16√2
15 sty 14:32
dero2005:
(2√2)(2√2)(2√2) = 16√2
15 sty 14:34
malapaula: czyli 2* 2=4 *2=16√2 ?
15 sty 14:41