zad optymalizacyjne geometria
Mietek: Lampa zwieszona na wysokości 4m oświetla powierzchnię w kształcie koła.
a) Postanowiono zawiesić lampę 2m wyżej. Oblicz o ile procent wzrosła powierzchnia oświetlana
przez lampę
b) Oblicz na jakiej wysokości należy zawiesić lampę aby oświetliła dwukrotnie większą
powierzchnię
TIA
15 sty 14:41
Marcin W:

trójkaty zielony i czerwony są podobne maja te same katy
| | 6 | |
zatem skala podobienstwa to k= |
| |
| | 4 | |
P
1=2,25P
2
o 125 %
15 sty 14:51
Mietek: Dzięki Marcinie W

nie wiem w ogóle jak zabrać się za punkt b) mógłbym prosić o pomoc ?
15 sty 15:04
Mietek: up...
15 sty 15:34
Marcin W: b)
k
2=2
k=
√2
h
1=4
√2
15 sty 15:43