monotoniczność
Olela: Zbadać monotoniczność:
f(x) = (x−3)√x
?
15 sty 22:45
Olela:
15 sty 23:10
Bogdan:
Wyznacz I pochodną tej funkcji
15 sty 23:22
Olela: wyznaczałam ale to jakieś głupoty wychodzą
15 sty 23:36
Bogdan:
to pokaż swój wynik, poprawimy błędy
15 sty 23:37
Olela: wyszło mi
1
− −−− x
2
i potem przyrównać to do zera, czy jak?
15 sty 23:46
Olela: oj
− 1/2 √x
15 sty 23:47
Bogdan:
No to masz problem z wyznaczaniem pochodnych.
Jeśli y = f(x) * g(x) to y' = f'(x) * g(x) + f(x) * g'(x).
Wyznacz pochodną jeszcze raz.
15 sty 23:58
Gustlik: f(x) = (x−3)
√x
| | 1 | | x−3 | | 2x+x−3 | | 3x−3 | |
f'(x)=(x−3)'√x+(x−3)* |
| =√x+ |
| = |
| = |
|
|
| | 2√x | | 2√x | | 2√x | | 2√x | |
Zbadaj teraz, gdzie pochodna jest dodatnia, a gdzie ujemna, czyli rozwiąż nierówności f'(x)>0 i
f'(x)<0. Nie zapomnij o dziedzinie funkcji i pochodnej

!
Pozdrawiam
16 sty 00:01
Olela: kurczę dzięki wam bardzo, ale teraz pochodna mi wyszła 1...
zrobiłam tak:
(x−3)' = (x)' − (3)' = 1
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = (1)' (1 |
| x do −1/2) + (1 |
| x do −1/2)' + 1 = 0 + 0 +1 = 1 |
| | 2 | | 2 | |
nie wiem jakaś za tępa jestem
16 sty 00:20
jo:
| | 1 | |
f'(x) = (x−3)' * √x + (x−3) * (√x)' = 1 * √x + (x−3) * |
| = ... |
| | 2√x | |
16 sty 08:49
Olela: dzięki powoli rozumiem, sama zasada jest okej i wiem jak się powinno po kolei robić, ale jak
trafie na te pierwiastki to nie wiem co z nimi mam robić...
| | 1 | |
i np. rozumiem, że pochodna z √x to wynosi |
| chociaż dlaczego...? |
| | 2√x | |
| | x−3 | | 2x+x−3 | |
i kolejne: √x + |
| to przeistacza się w |
| −−> skąd bierze się to |
| | 2√x | | 2√x | |
2x?
16 sty 11:16
jo:
1) √x można zapisać jako x1/2 i to powinno Ci wyjaśnić,
2) tutaj jest tylko sprowadzone do wspólnego mianownika.
16 sty 11:21
Olela: o dzięki za wyjaśnienie, proste ale jakieś braki mam w mojej wiedzy matematycznej
16 sty 11:44
Olela: jeszcze tylko proszę o sprawdzenie końca zadania, gdyż w nim chodziło o określenie
monotoniczności:
| | 3x−3 | | 3x−3 | |
po wyznaczeniu pochodnej: |
| −−−> |
| > 0 |
| | 2√x | | 2√x | |
3x − 3 > 0
x >1
x > 3 funkcja jest rosnąca
x < 3 funkcja jest malejąca
dobrze?
16 sty 12:00
Olela: mógłby ktoś rzucić okiem?
16 sty 12:40
bart: jak zrobic takie zadanie bez pochodnej?
16 sty 12:48
Olela: ale tu chodzi właśnie o to aby zrobić je z pochodną!
16 sty 13:01
bart: spoko

a mi chodzi o to czy mozna bez pochodnej

pochodna nie jest obowiazkowa
16 sty 13:02
Alka: a to nie mam pojęcia czy można. Ja muszę to zrobić z pochodną. Tylko niech ktoś to mi
sprawdzi...
16 sty 13:06
Olela: kurde nickiem mojej siostry się podpisałam

zresztą, ona cokolwiek z tej matmy kojarzy w
przeciwieństwie do mnie
16 sty 13:07
Olela: czy ktoś się poświęci i sprawdzi czy dobrze monotoniczność jest zrobiona?
16 sty 13:46
Godzio:
prawie dobrze x ∊ (0,1) malejąca rosnąca: x ∊ (1,∞)
16 sty 13:48
Olela: okeej, czyli x>3 to ta rosnąca, bo 3 mieści się w przedziale x∊(1,∞)
a x<3, malejąca to czemu od 0 do 1, a nie np. od 0 do 2...
16 sty 13:55
Godzio:
Opieram się na Twoich obliczeniach, rozumiem że pochodna tego co tam masz to:
| 3x − 3 | |
| −− badasz kiedy ona jest większa od zera, a kiedy mniejsza wyszło Ci że: |
| 2√x | |
f'(x) > 0 ⇒ x > 1 −− więc funkcja rośnie od 1
f'(x) < 0 ⇒ x < 1 −− jesteś ograniczona dziedziną więc x ∊ (0,1)
16 sty 13:57
Olela: kurczę, widzę to... błąd zrobiłam i cały czas pisałam x>/<3.... nie wiem skąd mi się ta 3
wzięła, przepraszam i dziękuję za cierpliwość
16 sty 14:03