:<
Cayman: Proszę o Pomoc ;<
| | 2 | | 32 | |
Wyznaczmy pierwszy wyraz ciągu geometrycznego wiedząc, że q = − |
| a6= |
| |
| | 3 | | 27 | |
15 sty 17:14
Trivial:
Zieleń!
15 sty 17:14
Trivial:
Znasz wzór:
an = a1 * qn − 1
?
15 sty 17:15
Cayman: Tak znam ale nie wiem jak podstawić ;<
15 sty 17:19
Cayman: Nie mogę używać zielonego ?;>
15 sty 17:19
Trivial:
Zobacz co się dzieje, gdy w miejsce n wstawisz 6.
15 sty 17:20
Cayman: ale tam jest q do potęgi ?';>
15 sty 17:23
Trivial:
Tak?

q
n−1, wstawiamy 6 i wychodzi q
6−1 = q
5
15 sty 17:24
Cayman: no to chociażby nawet to
| | qn−1 | | 2 | | 5 | | 32 | |
a1 = |
| = − |
| do potęgi |
| / |
| |
| | an | | 3 | | 27 | | 27 | |
15 sty 17:28
Cayman: Trochę ciężko o wyliczyć :<
15 sty 17:28
Trivial:
a
n = a
1 * q
n−1 wstawiamy n=6:
a
6 = a
1 * q
5
15 sty 17:29
Trivial: Odwrotnie

1
15 sty 17:29
Cayman: | | 2 | | 5 | |
− |
| do potęgi |
| to ile to będzie ? |
| | 3 | | 27 | |
15 sty 17:31
15 sty 17:33
Cayman: Dzięki

Pomógł byś mi w jeszcze jednym zadanku

15 sty 17:36
Trivial: ok
15 sty 17:36
Cayman: | | 1 | |
Mam Ciąg geometryczny − |
| ,−1,−3 |
| | 3 | |
a
1=
q =
a
n =
Moje odpowiedzi nie wiem czy dobre
q = 3
a
n= nie wiem
15 sty 17:40
Marcin W: an=a1qn−1 podstaw
15 sty 17:41
Marcin W: | | 1 | |
an=− |
| *3n−1=−3−1*3n−1=−3n−2 |
| | 3 | |
15 sty 17:42
Cayman: | | 1 | |
an = − |
| * 3 n−1  dobrz e?;> |
| | 3 | |
15 sty 17:44
Marcin W: jw
15 sty 17:45
Cayman: A nie czasem −1n−2?
15 sty 17:45
15 sty 17:46
Cayman: A nie moja pomyłka

Przepraszam
15 sty 17:46
Cayman: a Dobrze q obliczyłem tam wyżej ?

bo nie ogarniam dziś nic haha
15 sty 17:47
Marcin W: jesli to byly kolejne wyrazy ciagu geometrycznego poczawszy od pierwszego to tak
15 sty 17:48
Cayman: Mam jeszcze jedno zadanie

Sory, że tak męcze ale nie chce źlych odpowiedzi wysłać
15 sty 17:50
Marcin W: dawaj
15 sty 17:52
Cayman: | | 1 | |
Liczba dodatnich wyrazów ciągu an = 2− |
| n wynosi ? Wydaje mi się , że 8 ale nie jestem |
| | 4 | |
tego pewien

Dla jakich wartości x liczby 3x + 1,2x −4,5x +3 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny?
x = ?
15 sty 17:53
Marcin W: 1) an>0 i n∊N+
2−1/4n>0
1/4n<2
n<8
czyli 7
15 sty 17:57
Marcin W: 2)
2x−4−3x−1=5x+3−2x+4 rozwiąż
15 sty 17:58
Marcin W: x=−3
15 sty 17:59
Cayman: x = −3

Kurde muszę zacząć myśleć
15 sty 18:00
Cayman: Dzięki za pomoc

jesteś matematykiem ?
15 sty 18:03
Marcin W: nie wiem

szumnie powiedziane
15 sty 18:04
Cayman: chciałbym umieć tak matme jak Ty

jak do tego doszedłeś ? Siedziałeś przed Książką od matmy i
kułeś czy z czasem ?
15 sty 18:05
Trivial: Prawdziwy matematyk nie ma podręcznika do matmy! (najwyżej zbiór)
15 sty 18:08
Marcin W: był czas ze siedziałem dużo bo lubiłem. Zostało mi to do dzisiaj
15 sty 18:09
Cayman: Już po studiach ?
15 sty 18:14
Marcin W: ja tak
15 sty 18:15
Cayman: Ale masz dobrze

ja za rok matura :<
15 sty 18:17
15 sty 18:18
Cayman: Powiedz mi kiedy najlepiej zacząć się przygotowywać ?;> Chcę pisać rozszerzoną
15 sty 18:22