Procenty obliczyć
elus: Żaglówka kosztowała 30000zł.Jej cenę obniżono o 10%, a następnie cenę po tej obniżce ponownie
obniżono o 10%. Po tych obniżkach żaglówka kosztowała?
15 sty 19:14
Abrab: 30000*0,1=3000
30000−3000=27000 po 1−szej obnizce
27000*0,1=2700
27000−2700=24300 po 2−giej obnizce
15 sty 19:22
roman: x − cena żeglówki przed obnizkami
90100 x − cena po pierwszej obinzce
| | 90 | |
90100 * |
| x −cena po drugiej obnize
|
| | 100 | |
lub odrazu mozesz zapisac
0.9*0.9x = 30000 i tylko to musisz rozwiazac

pozdrawiam
15 sty 19:23