∫xarctgx dx =?
kasia: ∫xarctgx dx =
15 sty 13:07
Student z plibudy: może to nie całakowita odpowiedź, ale zobacz tutaj
74177 i tam są 2 przykłady,
jest tam mniej więcej rozpisane, jak takie przykłądy należy robić i z której metody
należy korzystać
15 sty 13:25
Trivial:
| | 1 | | 1 | | x2 | |
∫xarctgxdx = |
| x2arctgx − |
| ∫ |
| dx = |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2arctgx − |
| ∫(1 − |
| )dx = |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2arctgx − |
| x + |
| arctgx + c. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 sty 13:36
wsiór: z góry przepraszam, ale jestem trochę załamany, co mnie też wg. nie powinno tłumaczyć, ale
mogłeś od razu sam wynik podać.
7 sty 22:11
co: Nie no, dobrze że podał też obliczenia
25 kwi 17:39