Student z plibudy: całka
oblicz całkę:
a) ∫e−xsin2x dx
b) ∫arctgx dx
14 sty 20:02
Trivial:
Obie przez części.
a) całkuj 2 razy a potem zauważ, że otrzymałeś tą samą całkę, przenieś na jedną stronę i
podziel.
b) u = arctgx, dv = 1
14 sty 20:03
Student z plibudy: przez części, czyli:
a)przykład = f(x)=e−x g'(x)=sin2x
f'(xe−x g(x)=−cos2x
dobrze myślę?
14 sty 20:15
Trivial: tak, tyle że g(x)=2cos2x, a f'(x)=−e−x
14 sty 20:17
Trivial: g(x) = −2cos2x...
14 sty 20:17
Student z plibudy: e no tak bo jest e−x czyli y=−1
a czemu −2cos2x? ta 2 na początku to skąd się wzięła?
14 sty 20:19
Trivial:
| | cos2x | |
g(x) = − |
| sorry, pomyliło mi się z pochodną.  |
| | 2 | |
bo licząc pochodną g(x) ma wyjść sin2x
| | 1 | |
g'(x) = − |
| *(−sin2x)*2 = sin2x. |
| | 2 | |
sorry za zamieszanie.
14 sty 20:21
Student z plibudy: a no tak, a potem to z wzoru fg+∫fg'... i potem jeszcze
raz przecałkować to co wyjdzie?
14 sty 20:23
Trivial: zobaczysz.
14 sty 20:24
Trivial:
i to jest wzór:
∫fg' = fg − ∫f'g
14 sty 20:25
Student z plibudy: aha, ok thx
14 sty 20:26
14 sty 23:03
Trivial:
Nie ma znaczenia, która funkcja jest pierwsza.

Chodziło mi o znak.
∫f'g = fg − ∫fg'
∫fg' = fg − ∫f'g
14 sty 23:06
Student z plibudy: aha że − a nie + no tak
14 sty 23:09
Student z plibudy: końcowy wynik mam taki e−xsin2x+e−x(−sin2x)+C,
można coś z tego jeszcze zrobić?
14 sty 23:11
Trivial:
Ten wynik nie wygląda na dobry.
| | 1 | |
Z tego co pamiętam wychodzi tam − |
| e−x(sin2x − 2cos2x) + c |
| | 5 | |
14 sty 23:15
Student z plibudy: ok, w takim razie coś źle zrobiłem
14 sty 23:25
Student z plibudy: a potrafisz zrobić ten przykład?
b) ∫arctgx dx ... bo tu na moje oko nie ma f i g, tylko samo fx,
a to już nie będzie na części, tylko podstawienie?
14 sty 23:26
Trivial:
f = arctgx, g' = 1
14 sty 23:29
Student z plibudy: aaaaa no tak
14 sty 23:30