matematykaszkolna.pl
Fizyka, Opór, R(I) R.W.17l: Hey hey hey Mam problem z fizyką. Robię pracę − opracowanie tematu PRAWO OHMA − Wyznaczanie oporu dla wycinka obwodu Wszystko już zrobiłem, ale zostały mi wykresy ( U(I) i R(I) )− i tu mam problem z wykresem R(I). Dla pomocy ktoś zrobił zdjęcia podobnego doświadczenia − taki sam temat tylko z innymi danymi, i udostępnił całej klasie. Wykresy będą na BANK takie same, tylko inne dane... Swój problem przedstawiłem kolegom tak: Skoro U=I*R, to R=U/I. Czemu na zdjęciach wykresów ta zależność R(I) jest przedstawiona prostą, jakby R: y=ax, ax=const i ax=R a nie, patrząc na R=U/I −> R: y=a/x, czyli parabolą. Z danych wynika, że będzie faktycznie prosta, bo R jest stałe, tylko I rośnie; ale przekształceniowo z wzoru już nie wychodzi prosta. Ktoś mi może pomóc wyjaśnić tę sprawę?
15 sty 14:16
Trivial: R jest stałe. Zauważ, że U jest również funkcją od I. U(I) = R*I
 U(I) 
R(I) =

I 
15 sty 14:26
Noah: Ja swoim kolegom tlumacze tak prawo oma poniewaz szybciej zapamietywaja Kiedy kladziesz reke na kolanie dziewczyny napiecie rosnie a opor maleje
 1 1 
R=

U J=const zatem

=const=a czyli U=x R=y => y=ax
 J J 
w pradzie stalym napieci sie zmienia i opor przez regulacje natezenia (wyobraz sobie obwod prosty z jakims odbiornikiem np. zarowke) a najlepiej narysuj sobie ten obowd zaznacz wszyszystkie zmienne i wzory emotka
15 sty 14:29
R.W.17l: Ahaaa emotka DZIĘKI jak będzie 5 to Wam napisze
15 sty 15:35
R.W.17l: Ale to jest wykres R(I), jak czyli f(x), czyli I powinno być x
15 sty 15:37
Trivial:
 U(I) R*I 
R(I) =

=

= R.
 I I 
Można w ogóle nie pisać tego, tylko od razu zauważyć, że przecież R od I jest niezależny.
15 sty 15:43
R.W.17l: A no tak, prosty wniosek zatem Kurde, to takie proste, a można takie gafy walić −,− Dzięki
15 sty 16:13
R.W.17l: Jeszcze jedno − jak zapisać tak samo jak teraz Trivial, tyle, ze w wykresie U(I)?
 U 
U(I)=R(I)*I=

*I=U raczej nie
 I 
15 sty 16:17
Trivial: U{I} = R*I. R jest stałe.
15 sty 16:18
R.W.17l: Nie no, "• Opór jest proporcjonalny do napięcia U i odwrotnie proporcjonalny do natężenia I" "R od I jest niezależny"
15 sty 16:18
Trivial: Jak podstawisz za R(I), U(I) to wyjdzie U(I) = U(I)
15 sty 16:19
Trivial: Bo jest niezależny. Napięcie dostosowuje się do natężenia.
15 sty 16:20
Trivial: Wyjaśniał nam to ostatnio na wykładzie profesor.
Trivial: ostatnio = 3 miesiące temu. emotka
R.W.17l: Aaa już zrozumiałem Wybaczcie mi mój opór Dziekuję
15 sty 16:21
R.W.17l: Nie nie nie nie nie nie nie:
 U(I) 
U(I) = R(I)*I =

* I = U(I), ok, czyli U zależne od I,
 I 
 U(I) I*R 
R(I) =

=

= R , czyli R nie zależne od I
 I I 
 U(I) 
ale dlaczego nie podstawiono tutaj pod U(I) I*R(I) tak jak w pierwszym pod R(I)

,
 I 
tylko I*R? wiadomo, że wyszłaby sprzeczność, że R zależy od I, ale nie rozumiem czemu w tym wzorze tak się robi a nie inaczej
15 sty 17:26
R.W.17l: Upemotka
15 sty 18:11
R.W.17l: Anyone?
15 sty 18:48