Fizyka, Opór, R(I)
R.W.17l: Hey hey hey
Mam problem z fizyką.
Robię pracę − opracowanie tematu
PRAWO OHMA − Wyznaczanie oporu dla wycinka obwodu
Wszystko już zrobiłem, ale zostały mi wykresy ( U(I) i R(I) )− i tu mam problem z wykresem
R(I).
Dla pomocy ktoś zrobił zdjęcia podobnego doświadczenia − taki sam temat tylko z innymi danymi,
i udostępnił całej klasie. Wykresy będą na BANK takie same, tylko inne dane...
Swój problem przedstawiłem kolegom tak:
Skoro U=I*R, to R=U/I. Czemu na zdjęciach wykresów ta zależność R(I) jest przedstawiona prostą,
jakby R: y=ax, ax=const i ax=R a nie, patrząc na R=U/I −> R: y=a/x, czyli parabolą.
Z danych wynika, że będzie faktycznie prosta, bo R jest stałe, tylko I rośnie; ale
przekształceniowo z wzoru już nie wychodzi prosta.
Ktoś mi może pomóc wyjaśnić tę sprawę?
15 sty 14:16
Trivial:
R jest stałe. Zauważ, że U jest również funkcją od I.
U(I) = R*I
15 sty 14:26
Noah: Ja swoim kolegom tlumacze tak prawo oma poniewaz szybciej zapamietywaja
Kiedy kladziesz reke na kolanie dziewczyny napiecie rosnie a opor maleje
| | 1 | | 1 | |
R= |
| U J=const zatem |
| =const=a czyli U=x R=y => y=ax |
| | J | | J | |
w pradzie stalym napieci sie zmienia i opor przez regulacje natezenia (wyobraz sobie obwod
prosty z jakims odbiornikiem np. zarowke) a najlepiej narysuj sobie ten obowd zaznacz
wszyszystkie zmienne i wzory
15 sty 14:29
R.W.17l: Ahaaa

DZIĘKI

jak będzie 5 to Wam napisze
15 sty 15:35
R.W.17l: Ale to jest wykres R(I), jak czyli f(x), czyli I powinno być x
15 sty 15:37
Trivial:
| | U(I) | | R*I | |
R(I) = |
| = |
| = R. |
| | I | | I | |
Można w ogóle nie pisać tego, tylko od razu zauważyć, że przecież R od I jest niezależny.
15 sty 15:43
R.W.17l: A no tak, prosty wniosek zatem

Kurde, to takie proste, a można takie gafy walić −,−
Dzięki
15 sty 16:13
R.W.17l: Jeszcze jedno − jak zapisać tak samo jak teraz Trivial, tyle, ze w wykresie U(I)?
| | U | |
U(I)=R(I)*I= |
| *I=U raczej nie |
| | I | |
15 sty 16:17
Trivial:
U{I} = R*I.
R jest stałe.
15 sty 16:18
R.W.17l: Nie no,
"• Opór jest proporcjonalny do napięcia U i odwrotnie proporcjonalny do natężenia I"
"R od I jest niezależny"
15 sty 16:18
Trivial:
Jak podstawisz za R(I), U(I) to wyjdzie U(I) = U(I)
15 sty 16:19
Trivial:
Bo jest niezależny. Napięcie dostosowuje się do natężenia.
15 sty 16:20
Trivial: 
Wyjaśniał nam to ostatnio na wykładzie profesor.
15 sty 16:20
Trivial: ostatnio = 3 miesiące temu.
15 sty 16:20
R.W.17l: Aaa już zrozumiałem
Wybaczcie mi mój opór

Dziekuję
15 sty 16:21
R.W.17l: Nie nie nie nie nie nie nie:
| | U(I) | |
U(I) = R(I)*I = |
| * I = U(I), ok, czyli U zależne od I, |
| | I | |
| | U(I) | | I*R | |
R(I) = |
| = |
| = R , czyli R nie zależne od I |
| | I | | I | |
| | U(I) | |
ale dlaczego nie podstawiono tutaj pod U(I) I*R(I) tak jak w pierwszym pod R(I) |
| , |
| | I | |
tylko I*R? wiadomo, że wyszłaby sprzeczność, że R zależy od I, ale nie rozumiem czemu w tym
wzorze tak się robi a nie inaczej
15 sty 17:26
R.W.17l: Up
15 sty 18:11
R.W.17l: Anyone?
15 sty 18:48