ad
karoljan: Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przecina oś OY w punkcie (0,−3) i wraz z osiami
układu wspołrzędnych ogranicza trojkat o polu 18
b) Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przecina oś OX w punkcie ( 3/2, 0) i wraz z
osiami układu wspołrzędnych ogranicza trojkat o polu 6
15 sty 15:09
ICSP: Czego tu nie możesz zrobić?
15 sty 15:15
karoljan: policzyć tego. Domyślam się, że x=12, y=−3. Co dalej ?
15 sty 15:22
ICSP: Powstają dwa punkty: A(12; 0) oraz B( 0: −3). Ułóż układ równań bądź skorzystaj z równania na
współczynnik kierunkowy.
Jest jeszcze coś. Są dwie proste które spełniają warunki tego zadania
15 sty 15:25
karoljan: Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa o wzorze:
f(x)= (m−2)2 x +6 jest parzysta
f(x)= −(m2+1)x + 12 m + 3 jest malejąca i nieparzsta
Prosze o rozwiązanie tych przykładów. Nie umiem poradzić sobie z tymi kwadratami. Nie mieliśmy
jeszcze równań kwadratowych)
15 sty 15:40
karoljan: i jednak nie umiem policzyć tego zadanie z polem. Mógłbyś to rozpisać ze wzorem na współczynnik
kierunkowy prostej ?
15 sty 15:43
ICSP: A(12;0) B(0;−3)
y = ax + b
b = −3
| | 1 | |
To jest pierwsza funkcja liniowa. Druga ma wzór y = − |
| x − 3 |
| | 4 | |
15 sty 15:47
karoljan: Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja liniowa o wzorze: f(x)= (m−2)2 x +6 jest
parzysta f(x)= −(m2+1)x + 12 m + 3 jest malejąca i nieparzsta Prosze o rozwiązanie tych
przykładów. Nie umiem poradzić sobie z tymi kwadratami. Nie mieliśmy jeszcze równań
kwadratowych)
15 sty 15:55
karoljan: d
15 sty 16:46