Trojmian kwadratowy
djpito: Plissss moglby ktos mi to zrobic

Przedstaw trojmnian kwadratowy y = 2x
2 + 5x − 3 w postaci:
a) kanonicznej
b) iloczynowej
15 sty 13:24
aaa: y = a(x − p)
2 + q
| | −b | | −√Delta | |
* gdzie: p = |
| , natomiast q = |
| , |
| | 2a | | 4a | |
| | −b+√delty | |
iloczynowa.. to miejsca zerowe.. wzory nie są trudne  x1= |
| |
| | 2a | |
y=(x−x1)(x−x2)
15 sty 13:40
ICSP: aaa zapomniałeś o współczynniku a przed postacią iloczynową:
y = a(x− x1)(x− x2) gdzie x1 oraz x2 są pierwiastkiami równania a a jest współczynnikiem
kierunkowym.
15 sty 13:44
7744728: y=(x+3)(x−12) iloczynowa
y=2(x+212) −78 kanoniczna
w pamięci liczyłem bo długopisu nie mam przy sobie, może być błąd
15 sty 13:46
7744728: faktycznie, współczynnik kierunkowy jeszcze w iloczynowej
15 sty 13:47
djpito: boże jak wy to wszystko pojmujecie


normalnie jak na to patrze to mnie krew zalewa...
a mógłby mi to ktoś rozpisać

bo nadal nie czaje... skąd wziales te wyniki 7744728

z
pamieci
15 sty 17:36
djpito: jak mam delte do tego rownania y = 2x
2 + 5x − 3
to jak mam to przedstawic w postaci kanonicznej

i iloczynowej

y = a(x − p)2 + q tym wzorem mam sie opierac

tylko co podstawiam za a

za x
√Δ =
√49 = 7 tak mi wyszlo,. co dalej

moglby mi ktos rozpisac dalej
15 sty 18:55