równanie płaszczyzn
Olela: Błagam, kolos się zbliża tu plaża z zadankami

należy znaleźć równanie płaszczyzn, w której leżą proste:
x − 1 y + 1 z
k: −−−− = −−−− = −−−−
1 −1 2
x − 1 y + 1 z − 1
l: −−−− = −−−− = −−−−
− 1 2 1
15 sty 20:50
Olela:
15 sty 21:23
Olela: nikt nie wie
15 sty 22:08
Trivial: Musiałbym zajrzeć do notatek...
15 sty 22:09
Olela: jest 22 więc jeżeli nie jesteś w tym momencie na imprezie bądź nie robisz czegoś równie
interesującego.. to zajrzyj, proszę
15 sty 22:14
Trivial: nie wiem jak to
15 sty 22:21
Trivial: Mogę ci zamienić równanie to na parametryczne najwyżej.
15 sty 22:22
Trivial:
k:
x = 1 + t
y = −1 − t
z = 2t
l:
x = 1 − t
y = −1 + 2t
z = 1 + t
15 sty 22:24
Olela: kurczę, to za ciężkie jakieś jest, ale dzięki i za to..
15 sty 22:26
Trivial: Sam mam z tego kolosa we wtorek. Ale to jeszcze duuużo czasu.
15 sty 22:31
Olela: ja w pon poprawę, to nie jest dużo czasu
15 sty 22:34
Bogdan:
| | x − 1 | | y + 1 | | z | |
k: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | −1 | | 2 | |
| | x − 1 | | y + 1 | | z − 1 | |
l: |
| = |
| = |
| , punkt P = (1, −1, 1) należy do tej prostej. |
| | −1 | | 2 | | 1 | |
Jedną z tych prostych, np. prostą k można przedstawić w postaci:
−x + 1 = y + 1 ⇒ x + y = 0
2x − 2 = z ⇒ 2x − z − 2 = 0
Pęk płaszczyzn przechodzących przez tę prostą ma równanie: x + y + k(2x − z − 2) = 0
Szukana płaszczyzna ma zawierać prostą l, a więc przechodzić przez punkt P(1, −1, 1).
Wstawiamy współrzędne tego punktu do równania pęku płaszczyzn: 1 − 1 + k(2 − 1 − 2) = 0,
stąd k = 0.
Szukana płaszczyzna ma więc równanie: x + y = 0
15 sty 23:22
Olela: Dzięki wielkie, teraz próbuję to zrozumieć... czarna magia

pytanie mam jeszcze, czemu punkt P ma takie współrzędne?
15 sty 23:55
Olela: i skąd się wzieło 2x − 2 = z ?
15 sty 23:57
Bogdan:
Za dużo tłumaczenia. Sięgnij po jakiś podręcznik i zacznij studiować, a nie uczyć się.
16 sty 00:00