....
pomocy!: mam 2 zadania ktore sprawiaja mi klopot;<
zad1
wyznacz równanie kierunkowe prostej, przechodzacej przez punkt P(−1,1) i nachylonej do osi OX
pod kątem
a)45 stopni b)30stopni c) 60stopni
zad2
napisz równanie ogólnej prostej wyznaczonej przez dwa punkty P,Q, jesli:
a)P(−4,7), Q(4,−3) b)P(6,−5) , Q(−1,−5) c)P(−7,8), Q(−7,0)
15 sty 18:32
dero2005:
Zad1 a)
a = tg 45 =1
y = a(x−xP)+yp
y =1(x+1)+1
y = x + 2
c)
a = tg 60 = √3
y = √3(x+1)+1
y = √3x +√3+1
b)
a = tg 30 = √33
y = √33(x+1)+1
y = √33x + √33+1
15 sty 19:16
dero2005:
Zad 2
a) P(−4,7) Q(4, −3)
| | yQ − yP | |
a = |
| = −3−74+4 = −54
|
| | xQ − xP | |
y = ax + b
y
P = ax
P + b
7 = −
54*(−4) + b
b = 2
y = −
54x + 2
b i c) podobnie
15 sty 19:25
dero2005:
Tam chodziło chyba o równanie ogólne prostej Ax + By + C = 0
y = −54x + 2 |*(−4)
−4y = 5x − 8
5x + 4y − 8 = 0
15 sty 19:32
pomocy!: nie wychodzi mi podpunkt b i c ;<
15 sty 22:15
Eta:
b) P(6, −5) Q ( −1, −5)
jeżeli y
P= y
Q to prosta PQ: y=y
P= y
Q= −5
odp: pr. PQ:
y= −5
c) jeżeli x
P= x
Q to pr. PQ : x= xP=x
Q
odp: pr. PQ:
x = −7
15 sty 22:28