Help
TOmek: Pomocy nie daje rady...
Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu x
2+y
2=5 przechodzącej przez punkt B=(0,5)..
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Więc tak S=(0,0) r=
√5
i co dalej

?
15 sty 18:05
TOmek: ma ktoś pomysł?
15 sty 18:12
15 sty 18:13
Godzio:
y = ax + b B(0,5) ⇒ b = 5
y = ax + 5 ⇒ ax − y + 5 = 0
S(0,0) r =
√5
Odległość środka okręgu od stycznej jest równa promieniowi:
| | |a * 0 − (−1) * 0 + 5| | |
d = r ⇒ |
| = √5 |
| | √a2 + (−1)2 | |
Oblicz z tego "a"
15 sty 18:14
TOmek: aha i wyjdą 2 proste,ok dziekuje
15 sty 18:15
Cayman: Godzio Chyba najprostrzy sposób
15 sty 18:16
Cayman: Tomek spróbuj też sam przeanalizować oba sposobami
15 sty 18:17
TOmek: ok
15 sty 18:20