Oblicz podstawę logarytmu.
Mario: Witam, mam obliczyc podstawę logarytmu o podstawie a z 25 rownego 2. Da sie to obliczyc bez
rospisywania, ale przy bardziej skomplikowanych zadaniach trzeba to jakos rospsac. Jak to
rozpisac? z góry dziekuje.
15 sty 22:49
bart: loga25=2
czyli a2=25
a=√25
a=5
15 sty 22:52
Eta:
loga25 =2 założenia: a>0 i a≠1
z def. logarytmu a2= 25 => a= 5 v a= −5 −−− odrzucamy
odp: a=5
15 sty 22:53
Mario: Dzieki bart,dopiero jak napisales mnie olsnilo
15 sty 22:53
Mario: Eta Tobie tez dziekuje
15 sty 22:54
nnn: 2x=110
10 cze 19:35
Agata: 5x=2√8 ?
6 lis 14:57
ite:
1/ uprość zapis 2√8
2/ zlogarytmuj stronami logarytmem o podstawie 5
6 lis 15:02
6 lis 17:15