:<
Cayman: Łatwe ale dużo możliwości
1)Pewne przekształcenie przyporządkowuje punktowi A=(x,y) punkt A'=(−y, x).
Jakim przekształceniem jest to przekształcenie?
a)Symetrią osiową względem osi OX.
b)Symetrią środkową względem początku układu współrzędnych.
c)Złożeniem symetrii osiowych względem osi OX i OY.
d)Złożeniem translacji i symetrii względem osi OY.
e)Żadnym z wymienionych.
2)Pewne przekształcenie przyporządkowuje punktowi A=(x,y) punkty A'=(x,−y).
Jakim przekształcenieim jest to odwzorowanie?
a)Jednokładnością o skali −1 i środku w początku układu współrzędnych
b)Złożeniem symetrii względem początku układu współrzędnych i symetrii względem osi OX.
c)Żadnym z wymienionych
d)Złożeniem symetrii względem osi OX i osi OY
Typuję
1) a
2) c
15 sty 20:48
Trivial: proponuję sobie to narysować.
15 sty 20:53
Cayman: Mam narysowane
15 sty 20:59
Cayman: Pomoże ktoś?...
15 sty 21:14