Z parametrem
Antek: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie ma dwa różne rozwiązania, których suma
kwadratów jest większa od 4 .
mx
2+(m+6)x+4=0
m ≠ 0 , Δ > 0 , x
12+x
22 > 4
Liczę delte i wyszło:
Δ = m
2−4m+36
gdzie, Δ
m < 0
A w odpowiedziach jest przedział. Możecie pomóc

?
15 sty 22:00
Trivial: Wzory Viete'a?
15 sty 22:01
Trivial:
| | b | | c | |
x 12 + x 22 = (x 1 + x 2) 2 − 2x 1x 2  = (− |
| )2 − 2* |
| |
| | a | | a | |
15 sty 22:03
Antek: ale skoro delta jest ujemna to nie ma rozwiązań co nie?
15 sty 22:04
Trivial: Nie. Oznacza to, że wykres funkcji m
2 − 4m + 36 nie przecina osi Ox. A, że jest to parabola
skierowana do góry, to jest to zawsze większe od zera.
15 sty 22:05
Antek: czyli zawsze będą dwa rozwiązania?
15 sty 22:09
Trivial: Tak.
15 sty 22:09
Trivial: O ile dobrze policzyłeś deltę.
15 sty 22:10
Antek: aha czyli jak by m2 było ujemne i delta ujemna to by nie było rozwiązań ?
15 sty 22:10
Trivial: Tak. Wtedy zawsze byłoby ujemne. Skoro leży całe pod Ox, to jest zawsze ujemne.
15 sty 22:11
Antek: czyli jeszcze raz

skoro delta mi wyszła ujemna a m
2 jest dodatnie to wystarczy że wylicze
x
2 i x
2 ?
15 sty 22:12
Trivial: Delta równania z niewiadomą x wyszła zawsze dodatnia.

Tylko ona cię interesuje.
Nie musisz liczyć x
1, x
2. Są wzory Viete'a.
15 sty 22:14
Antek: Kurde

możesz mi wyliczyć tą delte prosze
15 sty 22:15
Antek: Omg dopiero teraz zczaiłem to

nie wiedziałem wcale co liczę ok wiem już o co chodzi
15 sty 22:19
Trivial: No to policz do końca.
15 sty 22:22
Antek: już policzyłęm
15 sty 22:23
Trivial: to gratulacje.
15 sty 22:25