Długości boku prostokąta powiększono o p% i otrzymano prostokąt o polu 16% mnie
Agula: Długości boku prostokąta powiększono o p% i otrzymano prostokąt o polu 16% mniejszym od pola
pierwotnego . Oblicz p .
15 sty 10:54
Marcin W: skoro powiekszano boki nie mogl wyjsc prostokat o polu mniejszym od pierwotnego ...
15 sty 11:00
7744728: niezłe zadanie, ułożyłem układ równań ale i tak nie moge nic wyznaczyć
15 sty 11:00
7744728: jej pewnie chodziło o powiększone pole prostokąta
15 sty 11:01
Marcin W: trudno powiedziec a moze chodzilo o zmniejszenie o p% ?!
15 sty 11:01
Agula: Kurcze sorki , ominełam jedną linijke zadania.
Długości boku prostokąta powiększono o p% szerokość zmniejszono o p % i otrzymano prostokąt o
polu 16% mniejszym od pola pierwotnego , Oblicz p %
15 sty 11:14
7744728: widać że jesteś pilną uczennicą
15 sty 11:15
Agula: to dlatego , ze przed chwilą wstałam .
15 sty 11:16
7744728: masz odpowiedzi chociaż?
15 sty 11:18
Trivial:
(1 + p)a*(1−p)b = (1 − 16%)P
(1 − p
2)ab = (1 − 16%)P
ab = P
Dzielimy stronami.
1 − p
2 = 1 − 16%
15 sty 11:19
Agula: Nie mam.
15 sty 11:19
7744728: wyszło mi że p=1 jeśli komuś wyjdzie tak samo niech napisze
15 sty 11:20
7744728: ah trivial jest, mistrz matmy na tej stronie, już wszystkie zadania ci roztrzaska
15 sty 11:20
7744728: kurde tak samo liczyłem tylko 16% zjadłem po drodze ;s
15 sty 11:23