Oblicz a1 i r ciągu arytmetycznego, gdy a83= 38 a38= 83
JA: Oblicz a1 i r ciągu arytmetycznego, gdy a83= 38 a38= 83
Pomoże ktoś
15 sty 14:36
Marcin W: a83=a38+45r
podstaw i wylicz r pozniej
a38=a1+37r⇒a1=?
15 sty 14:39
Kunda: a1 = 46 taki jest wynik
15 sty 14:45
ICSP: Ciąg jest malejacy więc jakim cudem a1 jest mniejsze od a38
15 sty 14:48
Kunda: To w końcu jaki jest wynik ? mi wyszło r = −1 a1 = 46
15 sty 14:50
ICSP: 83 = a1 − 37. W czym tutaj jest problem?
15 sty 14:51
Kunda: ACHA kumam źle przeniosłem to wtedy a1 = 120 TO jest DOBRY WYNIK
15 sty 14:55
ICSP: Dobry.
15 sty 14:56
Kunda: DZIĘKI ICSP za pomoc !
15 sty 14:57