pomocy!! geometria
Rastax: Okno ma kształt prostokąta zakończonego od góry trójkątem równobocznym. Obwód okna wynosi 6m.
Jaka powinna być długość boku trójkąta, aby powierzchnia okna była największ?
15 sty 19:19
Eta:
| | 6−3a | |
Ob= 3a+2b => 3a+2b= 6 => b= |
|
|
| | 2 | |
| | a2√3 | | 6−3a | |
P(a) = |
| + a( |
| )
|
| | 4 | | 2 | |
to funkcja kwadratowa,(parabola ramionami do dołu) zatem osiąga maksimum dla
a= ........... dokończ
15 sty 19:57
Rastax: dla
6(6+√3)
______



11
15 sty 22:42
Eta:
15 sty 22:49
Rastax:
juz poprawilem
bedzie 2(6+√3)
_________
11
15 sty 23:05
Eta:
15 sty 23:21