Problem z równaniem
elektronik: Mam problem z zadaniem:
Rozwiąż równanie sin(x+π6)sin(x−π6)=12, gdzie x∊<0,π6>
Tyle zrobiłem:
(sinxcosπ6+cosxsinπ6)(sinxcosπ6−cosxsinπ6)=12
sin2x*√32*√32−cos2x*12*12=12
34sin2x−14cos2x=12 /*4
3sin2x−cos2x=2
3sin2x−(1−sin2x)=2
3sin2x−1+sin2x=2
4sin2x=3
sin2x−34=0
(sinx−√34)(sinx+√34)=0
sinx=√34 lub sinx=−√34
Może ktoś napisać jak dokończyć te zadanie?
Rozwiązanie zadania to: x∊{13π,23π,43π,53π}
15 sty 12:52
elektronik: Pomoże ktoś?
15 sty 13:37
7744728: kurde, dawno tego nie miałem, za bardzo nie pamiętam jak się liczyło na ftrygonometrycznych
15 sty 13:40
Godzio:
| | √3 | | √3 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
z tego można już podawać te rozwiązania które masz,
| | π | | 2π | | π | | 4π | |
x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ x = |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
i teraz podstawiasz dla k = 0 bo tylko dla takiej wartości k rozwiązania będą mieścić się w
| | π | | 5 | |
danym przedziale ( dla − |
| + 2kπ − k = 1 ⇒ x = |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 2 | | 4 | | 5 | |
x∊{ |
| , |
| π, |
| π, |
| π} |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
15 sty 13:44
Marcin W: | | π | | π | | 1 | |
sin(x+ |
| )sin(x− |
| )= |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
[sinxcos |
| +cosxsin |
| ]*[sinxcos |
| −cosxsin |
| ]=0,5 |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
[sinx |
| +cosx* |
| ]*[sinx |
| −cosx* |
| ]=0,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
sin2x* |
| −cos2x* |
| =0,5 |*4 |
| | 4 | | 4 | |
3sin
2x−cos
2x=2
3sin
2x−1+sin
2x=2
15 sty 13:52
Marcin W: 4sin
2x=3
| | 3 | | 3 | |
sinx=√ |
| lub sinx=−√ |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | √3 | | √3 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 sty 13:54
elektronik: Godzio a skąd się wzięło te k?
15 sty 14:08
elektronik: ?
15 sty 15:29
elektronik: Może ktoś mi powiedzieć skąd wzięło sie:
x=π3+2kπ
x=2π3+2kπ
x=−π3+2kπ
x=4π3+2kπ
15 sty 18:31
Godzio: To jest przedstawienie zbioru wszystkich rozwiązań, a ty chcesz tylko w przedziale więc
podstawiasz te wartości k które Ci pasują
15 sty 18:34
DJ Saturday: Godzio ty lepiej moje zadanko pomóż rozwiązać
15 sty 18:35
elektronik: ale mi chodzi o to jak to zostało przekształcone z postaci sinx=√32 na te wzory
15 sty 18:57
Godzio: a to ty tego nie miałeś ? to jest standardowe przekształcenie
15 sty 19:02
elektronik: Nie miałem albo nie pamiętam jak to się przekształca. Jest na to jakiś wzór?
15 sty 19:43
15 sty 19:47
elektronik: Dzięki za pomoc. Już wszystko rozumiem.
15 sty 20:48
monika: skup jagód w sezonie letnim trwał 20 dni.liczbę kilogramów skupionych owoców w poszczególnych
dniach opisuje w przybliżeniu funkcja f(n)=−2n2+44n.wktórym dniu skupiono najwiecej jagód
i ile było kilogramów?
5 gru 15:28
buu: 22
1 paź 21:14
dusza: rozwiąż równania
x−1/4−x+1/2=−x/4
zad2
a) x/2=5/6
b)x/2=x+1/4
c) 2(x−1)/3=x+2/5
d)x−1/x+3=x/x+1
e)2a+1/2a=a+3/a−1
f)b−2/b+1=b/b−3
9 paź 16:06