Fizyka
zxc: Pewna cząstka ma ciężar 22 N w miejscu, gdzie g = 9,8 m/s2. Wyznacz jej:
a) ciężar, b) masę w miejscu, gdzie g = 9,9 m/s2 oraz jej:
c) ciężar, d) masę w przestrzeni kosmicznej, gdzie g = 0.
a) Ma wyjść 11 N, skąd to?
| | F | | 22 | |
b) m= |
| => m= |
| ≈2.2 kg |
| | g | | 9.9 | |
c) F=mg => F=2.2kg*0=0
d) Ma wyjść 2.2 kg do tego też nie mogę dojść.
To skąd w odpowiedziach wzięło się 2.2?
15 sty 12:54
Trivial:
W
1 = 22 N
g
1 = 9.8 m/s
2
g
2 = 9.9 m/s
2
9
3 = 0
W = mg
Zauważ, że masa nie zmienia się, a ciężar tak (w zależności od g)
| | W1 | | 22 | |
b) m = |
| = |
| kg ≈ 2.24 kg |
| | g1 | | 9.8 | |
| | g2 | | 9.9 | |
a) W2 = mg2 = W1 * |
| = 22* |
| N ≈ 22.22 N |
| | g1 | | 9.8 | |
| | g3 | |
c) W3 = mg3 = W1 |
| = 0 |
| | g1 | |
A skąd jest 11 N w odpowiedziach nie mam pojęcia.
15 sty 13:06
zxc: A podpunkt d)? Odpowiedź 2.2 kg
15 sty 13:09
Trivial: masa się nie zmienia.
15 sty 13:10
Trivial:
Co do tych podpunktów... liczenie masy u mnie oznaczone jako "b)" powinno być na początku w a).
(może się wydać mylące). W podpunktach b) i d) stwierdzasz tylko, że m ≈ 2.24 kg.
15 sty 13:30
zxc: Winda wraz z zawartością ma masę 1600kg. Wyznacz naprężenie liny dźwigu, gdy kabina poruszająca
się pierwotnie w dół z prędk. 12 m/s zostaje zatrzymana na 42 m. Przyspieszenie jest stałe.
Czyli z tych wzorów:
V
k=V
0−at
| | V0 | |
Wyprowadzam t: t= |
| a następnie podstawiam do to pierwszego wzoru i oblicza |
| | a | |
przyśpieszenie tak?
15 sty 13:36
Trivial:

I teraz pytanie. Mamy wyznaczyć naprężenie linek, gdy winda już się zatrzymała?
15 sty 13:46
zxc: Chyba tak. W poleceniu jest napisane: "gdy kabina poruszająca się pierwotnie w dół z prędk. 12
m/s zostaje zatrzymana na 42 m".
15 sty 13:53
Trivial:
Masz odpowiedzi do tego?

To jest sytuacja pierwsza:
W = mg
W − T = ma
T = mg − ma = m(g − a)
a = ?
| | v − v0 | |
v = v0 + at → t = |
| |
| | a | |
| | v − v0 | | 1 | | v − v0 | |
s = v0* |
| + |
| a*( |
| )2 |
| | a | | 2 | | a | |
| | 2vv0 − 2v02 | | v2 + v02 − 2vv0 | |
s = |
| + |
| |
| | 2a | | 2a | |
I teraz nie wiem... Czy mam przyjąć, że v
0 = 0?... Powiedzmy że tak.
| | v2 | |
T = m(g − |
| ) ≈ 12937.14 N |
| | 2s | |
tak miało wyjść?
15 sty 14:15
zxc: W odpowiedziach jest 1.8*104 N
15 sty 14:16
Trivial:
Przyjęli, że V
k = 0, a v
0 = 12 m/s. Wtedy się zgodzi... Ale dlaczego tak przyjęli to nie
wiem.
15 sty 14:23
Trivial: Dziwne te zadania.
15 sty 14:23
zxc: No dziwne, dziwne... Dzięki za pomoc
15 sty 14:29