ciąg geometryczny
Andrzej: W pewnym ciągu geometrycznym o wszystkich wyrazach dodatnich a3 = 8/9 oraz a5 = 8
Oblicz a1 oraz a7
Bardzo prosze o pomoc.
15 sty 10:09
Marcin W: a5=a3*q2
8=8/9*q2⇒q=?
a5=a1*q4⇒a1=?
15 sty 10:11
Marcin W: a7=a1*q6
15 sty 10:12
Marcin W: q=3 lub q=−3 <−−− ujemna wartosc odrzucamy bo ciag ma miec wyrazy dodatnie
stąd q=3
a
1=8/81
15 sty 10:17
Andrzej: A mógłbym Cie prosić o takie rozwiązanie zeby było cale liczenie po kolei do końca bo wychodza
mi tam liczby ułamkowe i z pierwiastkami i sie gubie
15 sty 10:19
Andrzej: to znaczy rozumiem juz skąd sie wzieło a1 i a7 ale jakoś nie wychodzi mi te q=3
15 sty 10:22
Marcin W: | | 8 | |
nie bardzo rozumiem skąd mogłeś wziąć pierwiastki kiedy jest tylko ułamek |
| oraz 8 masz |
| | 9 | |
tylko dwa równania. Obliczenia Ci napisałem, wpisz swoje rozwiązanie powiem co nie tak skoro
pierwiastki masz.
15 sty 10:23
Marcin W: | | 8 | | 8 | |
8= |
| *q2 <−−−− umiesz stad wyliczyc q ? (podziel obustronnie przez |
| potem obie |
| | 9 | | 9 | |
strony spierwiastkuj)
15 sty 10:25
Andrzej: to czyli musialem coś pokisić po drodze. Ok za chwilke napisze swoje obliczenia.
15 sty 10:26
Andrzej: aaaa już wiem

Dziękuje bardzo już wszystko jest jasne
15 sty 10:27