trygoometria
wietnam: Oblicz wartośc wyrazenia cosπ5 * cos2π5 * cos3π5 * cos4π5
w mianownikach jest wszedze liczba 5
15 sty 23:26
Bogdan:
Po pierwsze − stosuj dużą literkę U przy pisaniu ułamków, zamiast cos
π5
| | π | |
zobaczymy cos |
| , chyba lepiej, prawda? |
| | 5 | |
Po drugie − czy zauważyłeś, że istnieje przelicznik: π = 180
o ?
15 sty 23:31
Bogdan:
Zapisz teraz swoje działanie z zastosowaniem miary stopniowej kąta, może łatwiej zauważysz
rozwiązanie.
15 sty 23:34
Bogdan:
i po trzecie − warto rozważyć tu zastosowanie zależności: 2sinα cosα = sin2α.
15 sty 23:52
wietnam: a jak mam to wykorzystac 2sinα cosα = sin2α.
16 sty 22:18