całka oznaczona - problem
Aguś: ∫ xx2 + 3x + 2
ogólnie powinna to być całka oznaczona górna granica to 1 a dolna 0, ale nie w tym
problem...nie wiem jak zabrać się za ten przykład, próbowałam metode podstawiania i rozdzielić
ten ułamek ale i tak nie wychodzi. A wynik ma wyjść ln 98
15 sty 17:56
Godzio:
| x | | x | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2 + 3x + 2 | | (x + 1)(x + 2) | | x + 1 | | x + 2 | |
A(x + 2) + B(x + 1) = x
x(A + B) + 2A + B = x
A + B = 1
2A + B = 0
A = ..., B = ....
Dalej już chyba oczywiste
15 sty 17:58