Długości boków pewnego trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami naturalnymi.
Agula: Długości boków pewnego trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami naturalnymi. Oblicz
objętość bryły powstałej przez obrót tego trójkąta wokół przeciwprostokątnej.
15 sty 10:44
Marcin W:

z tw Pitagorasa
(X+2)
2=(x+1)
2+x
2 wylicz sobie x∊N
+
Później łatwo policzysz V bryły jako sumę V dwóch stożków.
15 sty 11:06
Agula: Nie wychodzi mi. Nie wiem czy dobrze to robię.
(x+2)2 = (x +1)2 + x2
x2 + 4x + 4 = x2 + x2 + 2x + 1
I co dalej z tym robić ? wyliczyć ile to x? Bo jak tak to dalej mi wyszło coś takiego.
4x + 4 −2x −1 = 2x2 − x2
2x − 3 = x2
x2 = 2x − 3
x = √2x − 3
i co dalej?
15 sty 13:58
Marcin W: trzeba było liczyć Δ, x
1, x
2
15 sty 13:58
Marcin W: x2−2x−3=0
Δ=16
x1=−1 x2=3
15 sty 13:59
Marcin W: zatem x=3
15 sty 14:00
Agula: Dlaczego ci wyszło 16
15 sty 14:42
Agula: Dlaczego ci wyszło 16
15 sty 14:43