Fizyka
Trivial: Różniczkowe równanie falowe
Mam takie zadanko i nie wiem czy dobrze robię. Chodzi mi tylko o parametr c. Ktoś mógłby
spróbować go wyliczyć?
15 sty 14:44
15 sty 14:44
Trivial: Przeczucie mówi mi, że sobie dłuuugo poczekam.
15 sty 15:00
Trivial: .
15 sty 15:20
Trivial: ..
15 sty 15:43
Trivial: fale, fale! ~~~
15 sty 16:14
a:
Taka mała rada:
Większe szanse powodzenia otrzymania odpowiedzi uzyskasz, gdy umieścisz swoje zadanie na
portalu czysto fizycznym, przykładowo: fizyczny.net
15 sty 16:18
7744728: to to jest zadanie z fizyki?! o ja

naisss
15 sty 16:19
Trivial: To jest zadanie bardziej matematyczne, niż fizyczne.
15 sty 16:21
Jack:
poczekaj jeszcze 2 tyg. a będe umiał je robić... (na egzamin). Teraz ciężko mi idzie choćby na
to patrzeć

PS Zadania jest matematyczne (równania różniczkowe cząstkowe)
15 sty 16:27
Trivial: Jack, na którym roku jesteś?
15 sty 16:37
Jack:
na 4
15 sty 16:54
Trivial: Ja na pierwszym. Happy go lucky. ~
15 sty 16:56
Jack:
jeszcze trochę przygód przed Tobą
15 sty 16:59
Trivial:
Jack, a może jednak spróbujesz?

Wiesz, ja nawet tego na matmie jeszcze nie miałem.
15 sty 17:08
Trivial: Jacku?
15 sty 17:43
Jack:
Ok, zajrzę do wykładów i ćwiczeń. Ale prawdopodobnie nie zrobię tego dziś... (sobota wieczór,
zrozum

)
15 sty 18:56
danny: | | ω | |
Jack, czy wyszło Ci że c= |
| ? |
| | k | |
15 sty 19:35
danny: bo jeżeli tak, to mogę wrzucić moje obliczenia
15 sty 19:35
danny: Ps co studiujesz Trivial ?
15 sty 19:36
Trivial: Informatykę. Jak na razie więcej fizyki mam niż informatyki.
15 sty 19:38
Trivial: Mi wyszło to samo jak próbowałem.
15 sty 19:42
Bogdan:
Jeśli trzeba wyznaczyć parametr c, to tak ten parametr wyznaczam:
s(x, t) = Asin(kx − ωt + φ)
| δs | | δ2s | |
| = Akcos(kx − ωt + φ), |
| = −Ak2sin(kx − ωt + φ) |
| δx | | δx2 | |
| δs | | δ2s | |
| = −Aωcos(kx − ωt + φ), |
| = −Aω2sin(kx − ωt + φ) |
| δt | | δt2 | |
| | δ2s | | δ2s | |
c2 * |
| = |
| ⇒ c2 * (−Ak2sin(kx − ωt + φ)) = −Aω2sin(kx − ωt + φ) |
| | δx2 | | δt2 | |
c
2 = ....
Czy o to chodziło?
15 sty 19:44
Trivial: Chciałem się tylko upewnić, że mi dobrze wyszło, bo nie miałem jeszcze różniczek cząstkowych.
Dzięki.
15 sty 19:49
danny: Dokładnie tak samo zrobiłem, wychodzi że :
| 1 | | k2 | |
| = |
| ...dalej już łatwo... |
| c | | ω2 | |
15 sty 19:49
Bogdan:
15 sty 19:51
Jack:
15 sty 19:53
Trivial: Chcecie jeszcze jedno zadanko?
15 sty 19:54
Jack:
dawaj bo aż mi głupio, że
Bogdan mnie uprzedził
15 sty 19:56
danny: pewnie
15 sty 19:57
15 sty 20:03
Jack:
dobra, pasuję... pogadamy za 2 tyg... Wtedy odwdzięczę Ci się zadaniami
15 sty 20:05
Trivial: Ale punkt a) to ta prosta część zadania.
15 sty 20:06
Bogdan:
nie wtrącam się
15 sty 20:07
danny: ja tak samo

Jack walcz !
15 sty 20:11
Trivial: Jack poległ jako pierwszy.
15 sty 20:13
Jack:
hehe

dzięki za wsparcie
15 sty 20:14
bart: zablokowaliscie prawdziwego barta

cos Ci Godzio nie poszlo, ale czasem dobrze miec ta
neostrade i zmienne IP.. Trivial, mam notatki z interferencji dosc ciekawe.. i najlepiej
jakbys podaj mi maila swojego.. Jakis wzorek tam jest
15 sty 20:54
15 sty 20:56
bart: cwany..

juz wysylam
15 sty 20:56
bart: ej, nie czaje co gdzie wpisywac
15 sty 20:57
Trivial:
15 sty 20:58
bart: no kurcze.. chcesz to czy nie?
15 sty 21:01
Trivial: obsługa jest bajecznie prosta przecież. Przeglądaj, wybierasz plik a potem upload.
15 sty 21:03
Trivial: Nie musisz wypełniać wszystkich pól

potrzebujesz tylko pola numer 1.
15 sty 21:04
15 sty 21:05
bart: ej, to wiedz ze nie kazdy studiuje informatyke
15 sty 21:05
Trivial: Myślałem, że się domyślisz.

Notatki może się przydadzą. dzięki
15 sty 21:06
bart: no to pozniej napisz, jaki efekt
15 sty 21:08
Trivial: ok. już mogę napisać, że nie wiem nic więcej.
15 sty 21:09
bart: wszystko wiedziales z tych notatek, czy tak pogmatwane to wszystko?
15 sty 21:11
Trivial: 50%/50%.
15 sty 21:11
bart: no nie dziwie sie.. bo chyba przez ten czas nie przeanalizowales za bardzo tych notatek..
15 sty 21:12
bart: i 29, 30 slajd tez nic ?
15 sty 21:14
Trivial: Patrzyłem pod kątem zadania. Przyjmują takie samo A, a u mnie jest inne.
15 sty 21:14
Trivial: I nie wiem co z tym zrobić.
15 sty 21:15
bart: ale masz np x i ω te same
15 sty 21:16
Trivial: Może to właśnie tak trzeba było zrobić...

Nie wiem.
15 sty 21:19
bart: ja bym zrobil podobniej jak na tych slajdach 29 i 30 no tylko masz cosα*cosβ a zamiast 2A
wpisujesz A1*A2
15 sty 21:19
bart: cosα+cosβ *
15 sty 21:20
Trivial: Ja mam
A
1cosα + A
2cosα
15 sty 21:21
Trivial: miało być cosβ na końcu
15 sty 21:24
Trivial: Dobra, dam sobie spokój z falami. Lepiej popracuję nad wahadłem, bo też go do końca nie
rozumiem.

Ale to już jutro...
15 sty 21:29
bart: masz cos tam z wahadel?
15 sty 22:47
Trivial: Chodzi Ci o zadania czy notatki?
16 sty 11:54
bart: Notatki
16 sty 11:56
Trivial: Hmm... Nie.
16 sty 11:59
bart: Szkoda
16 sty 12:01
16 sty 12:03
Seba: Ktoś mi pomoże
16 sty 12:04
bart: Trivial u mnie z angielskim to średnio szału nie robię ale tragicznie też nie jest
16 sty 12:46
bart: I lepiej zadania z fizyki licz
16 sty 12:47
bart: znowu ten pajac

wypier****
16 sty 12:49
bart: Trivial? i co zrobiles te zadanie?

posaty : "notatki" "szkoda" "trivial u mnie z angielskim...." "i lepiej zadania z fizyki licz "
nie sa moje
16 sty 12:51
Trivial: Już wczoraj dałem sobie spokój.
16 sty 13:33
bart: Acha

a ten koleś się nie chce ode mnie odczepić
16 sty 14:54
Mastah: Dobrze jakby Jakub wprowadził logowanie na forum, bo tak to zawsze się zwali jakiś przygłup.
16 sty 15:00
bart: No by się przydało
16 sty 15:03
Trivial:
Proszę o sprawdzenie.
Kula burząca o masie 2500 kg zwisa z końca ramienia dźwigu. Długość wahającego się odcinka liny
wynosi 17 m.
a) Znajdź równanie ruchu kuli zakładając, że w chwili t=0 została ona wychylona o 0.5 m w
prawo. Wyznacz okres wahań, zakładając, iż cały układ można uznać za wahadło matematyczne,
b) Czy okres wahań zależy od masy kuli.
a)
x(t) = Acos(ωt + φ)
x
0 = 0.5 m − jednocześnie maksymalne wychylenie ⇒ A = x
0 = 0.5 m
x
0 = x
0cosφ
cosφ = 1
| | π | |
x(t) = 0.5 cos(0.76t + |
| ) |
| | 2 | |
b) nie.
16 sty 15:47
danny: Prawie dobrze

zauważ że cos90 = 0

zapis położenia w dowolnej chwili dla ruchu harmonicznego wygląda tak
x(t)= Asin(ωt+φ)
17 sty 00:31
Trivial:
ja wolę cosinusa.

Ale dzięki za wyłapanie błędu...
cosφ = 1 ⇒ φ = 0, no tak.
17 sty 00:33