matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka-Oblicz całki nieoznaczone
ania-bardzo prosze o pomoc:):
4x+2
∫
d
x
x
2
−10x+29
15 sty 17:53
Basia:
4x+2
4x+2
=
x
2
−10x+29
(x−5)
2
+4
t = x−5 dt = dx
4(t+5)+2
= ∫
dt =
t
2
+4
4t
22
∫
dt +∫
dt =
t
2
+4
t
2
+4
2t
1
2∫
dt + 22∫
dt
t
2
+4
4[ (
t
2
)
2
+1]
pierwsza całka chyba oczywista w drugiej jeszcze jedno podstawienie u=
t
2
du =
1
2
dt dokończ sobie
16 sty 06:06