Rozwiąż równanie.
natalia: Rozwiąż równanie : x−1x + x−2x +... + 2x + 1x = 3, gdzie x≠0.
Bardzo proszę o pomoc : )
15 sty 16:16
marta: mysle ze tutaj trzeba skorzytac z sumy ciagu arytmetycznego i ja to widze tak
15 sty 16:21
natalia: a skąd to się wzięło? ; (
15 sty 16:44
marta: | | 1 | |
gdyz mozna to tak zapisac |
| (x−1+x−2+...+2+1)=3
|
| | x | |
to co jest w nawiasie przypomina sume ciagu arytmetycznego wiec lorzystajac ze wzoru na ta sume
mamy pierwszy wyraz czyli a
1=x−1
ostatni czyli a
n=1 a ilosc tycvh wyrazow to n=x−1
15 sty 16:46