matma
maja: ciągi liczbowe .miedzy −2,−6 wstaw trzy liczby tak aby wraz z danymi tworzyły ciąg
arytmetyczny.
15 sty 12:03
marta: no mamy ciag −2, a1, a2, a3, −6
teraz wystarczy skorzystac ze wzoru na ogolny wyraz ciagu artymetycznego i policzyc r no i po
zadaniu
15 sty 12:04
Marcin W: −2,x,y,z,−6
x+2=y−x
y−x=z−y
z−y=−6−z
Rozwiaz powyzszy uklad równan
15 sty 12:04
7744728: 0,2,4
15 sty 12:06
marta: a po co tak jak mozemy skorzystac z tego an=a1+(n−1)r
15 sty 12:06
Marcin W: cd mojego rozwiazania
z ostatniego równania y=6+2z
podstawiam do drugiego równania x=3z+12
podstawiam powyzsze y i x do pierwszego rownania:
z=−5
dalej latwo wyliczam
y=−4
x=−3
15 sty 12:09
Marcin W: marta a dlaczego nie ?


po co deliberować nad rozwiązaniem każde poprawne jest dobre
15 sty 12:10
marta: no dobra zgadzam sie z tym ze jest wiele rozwiazan do jednego zadania ale ja zawsze wybieram te
najkrotsze moja dewiza zyciowa po najmniejszej linii oporu
15 sty 12:12
Marcin W: dla mnie ono nie jest dłuższe niż twoje

15 sty 12:13
marta: a5=a1+4r
−6=−2+4r
r=−1
a wiec te liczy ro −2, −3, −4, −5, −6
15 sty 12:15
marta: mniej pisania
15 sty 12:15
Marcin W: 
w sumie najkrócej to w pamięci

odgadnąć
15 sty 12:18
marta: no tak
15 sty 12:18