oblicz x
dero2005: 6*91x−13*61x+6*41x=0
15 sty 15:35
Marcin W: | | 2 | |
dziele obustronnie przez 2{ |
| ) twoje równanie otrzymuję: |
| | x | |
6*(
32)
1x*(
32)
1x−13*(
32)
1x+6=0
(
32)
1x=t, t>0
6t
2−13t+6=0
Δ=25
Wracam do podstawienia:
x=−1
albo
x=1
Odp x=1, x=−1
15 sty 16:26
Marcin W: dzieliłem obustronnie równanie na samej górze przez 22x bo widzę ze źle sie
wyświetliło/wpisałem.
15 sty 16:27
Marcin W: oczywiscie zalozenie x≠0 tez być powinno

Pozdrawiam
15 sty 16:28
dero2005:
db
15 sty 16:34
Marcin W: db ?
15 sty 16:36
dero2005: dziękuję bardzo
15 sty 17:16
Marcin W: acha

a proszę uprzejmie
15 sty 17:17